Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. június 26. 13:36

Sikerrel zárult a nagyszabású hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztését célzó beruházás

Képgaléria
 Sikerrel zárult a nagyszabású hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztését célzó beruházás
Vaskúton ünnepélyes keretek közt átadták és lezárták a négy és fél milliárd forintot meghaladó értékű hulladékgazdálkodási beruházást. Az eseményen Zsigó Róbert államtitkár, és dr. Rácz András helyettes államtitkár is jelen volt. A projekt legfőbb célkitűzései közé tartozott a vaskúti, felgyői és kiskunhalasi hulladéklerakók korszerűsítése, a helyi lakosság körében mintegy 10.000 darab házi komposztáló láda kiosztása, valamint szelektív hulladék begyűjtésére alkalmas járművek beszerzése is. Mindezek mellett foglalkoztak a gyermekek környezettudatosságra nevelésével is.

 Homokhátságon a hulladékgazdálkodással összefüggő beruházásoknak igen komoly múltja van. A kilencvenes évek elején alakult meg az első olyan önkormányzati összefogás, amely a hulladékgazdálkodási programot térségi szintre emelte. 1990-ben még mindössze Csongrád és 23 település vett részt az együttműködésben. Bő 20 évvel később, 2011-ben azonban már 82 önkormányzat fogott össze a Homokhátsági Regionális Települési Hulladékgazdálkodási Program keretében, megalakult a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás.

 A Társulás vezényletével megvalósított beruházás során három lerakón (Vaskút, Felgyő és Kiskunhalas) Mechanikai Biológiai Hulladékkezelő központok (MBH) létesültek. A telephelyeken felépített hulladékkezelő csarnokokba telepített MBH technológia a vegyesen gyűjtött hulladékot, valamint a válogatóműből kikerülő maradék hulladékot dolgozza fel, környezetkímélő módon. A projekt révén újrahasználati központok kerültek kialakításra a már meglévő hulladékudvarokon úgy, mint Baján, Csongrádon, Kalocsán, Kiskunfélegyházán és, Kiskunhalason. Beszerzésre került 6 darab házhoz menő szelektív gyűjtőjármű, 3 darab zöldhulladék gyűjtőjármű, valamint 3 darab konténerszállító gyűjtőjármű is melyekkel nagymértékben hozzájárultak a korábban kiépített hulladékgazdálkodási rendszer továbbfejlesztéséhez.

Zsigó Róbert államtitkár a térség országgyűlési képviselőjeként is méltatta a beruházást és köszönetét fejezte ki a Társulás és a projekt összes résztvevője felé. dr. Rácz András, környezetügyért felelős helyettes államtitkár pedig az eseményen kiemelte a projekt környezetkímélő és fenntartható technológiát alkalmazó rendszerének fontosságát.

A Társulás nevében Vedelek Norbert, baja alpolgármestere ismertette a különböző munkafolyamatokat és az általuk elért eredményeket:„A projekt révén elértük, hogy - a Hulladékgazdálkodási törvényben is meghatározott céloknak megfelelően – csökkent a szerves anyag hányad, ezzel párhuzamosan pedig – az EU előírásait szem előtt tartva – nagymértékben javult a hulladékhasznosítási arány is Köszönjük az Európai Unió és a Magyar Állam pénzügyi támogatását és köszönjük mindenki munkáját, aki valamilyen formában hozzájárult ahhoz, hogy ma ünneplésre van okunk.”

Kövessen minket a Facebookon is!