Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. július 2. 08:35 | Szerző/forrás: hiroshir.hu

Eddig több mint kétezer embert tett utcára a vasárnapi boltzár

A vasárnapi boltzár bevezetését követően több mint kétezer fővel csökkent az alkalmazottak száma a kereskedelemben, a túlórák pedig öt éve nem látott magasságokban járnak a statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint.

Áprilisban, az első teljes vasárnapi boltzáras hónapban visszaesett a foglalkoztatottság a kereskedelemben derül ki egyértelműen a KSH adataiból. Februárhoz képest a kiskereskedelemben, áprilisban 2421-gyel dolgoztak kevesebben teljes és részmunkaidős foglalkoztatást is számba véve. Mindez persze nem azt jelenti, hogy nincsenek egyes boltokban betöltetlen álláshelyek, de ha vettek is fel alkalmazottat, ennél nagyobb volt az elbocsájtottak száma, mivel összességében csökkent a létszám – figyelt fel a KSH adataira a blokkk.com.

A KSH statisztikája egyébként a 4 főnél többet foglalkoztató vállalkozásokra terjed ki. A kép annyiban nem teljes, hogy ha egy igazán kis bolt, amelynek 4 vagy annál kevesebb alkalmazottja van, március közepét követően már éjszaka nem nyitott ki és elbocsájtott emiatt egy alkalmazottat, az nincs benne a hivatalos statisztikában. A kisboltosok közül, akik korábban vasárnap, éjszaka is nyitva tartottak, feltehetően bocsájtottak el alkalmazottat, hiszen ha nyitva maradtak a vasárnapi boltzár bevezetését követően, akkor az alkalmazott helyett a tulajdonosoknak, vagy a segítő családtagoknak kell a pult mögé állniuk.

2015. áprilisában a KSH kimutatása szerint a kiskereskedelemben összesen 378 ezer órát kellett túlórázniuk az alkalmazottaknak. Az elmúlt öt évben ilyen nagyságú túlmunkára nem volt példa. Ennél többet egyébként utoljára 2008-ban kellett ráhúzniuk a boltokban az alkalmazottaknak, de akkor többen dolgoztak a kereskedelemben, így egy alkalmazottra átlagosan némileg több túlóráztatás juthatott most áprilisban.

Kövessen minket a Facebookon is!