Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. július 6. 08:46

IV. Tarhonya Fesztivál, Lajosmizse, 2015. július 11.

IV. Tarhonya Fesztivál (Hagyományőrző és Gasztronómiai Fesztivál) Lajosmizse – Városház tér.

2015. július 11. szombat

Lajosmizsei Helytörténeti és Kulturális Egyesület -

MIZSETÁP Kft. – Hírös tojás – Pilze-Nagy Kft. rendezésében

Főtámogatók: Lajosmizse város, Hírös tojás, Pilze-Nagy Kft., MIZSETÁP Kft.,

Lajosmizse Város Művelődési Háza és Könyvtára

A rendezvény fővédnöke: Dr. Balogh László Lajosmizse jegyzője

 FŐZŐ VERSENY KIÍRÁS

Tarhonyás, tojásos, vagy laskagombás

ételek készítésére

 

 

Főzőverseny célja:

 

- házi tarhonyával, a tojással vagy a laskagombával, mint fő alapanyaggal készült ételek készítése hagyományos ízekben nagyanyáink receptjei alapján,

 

-          mindennapi ételek készítése újragondolva, a modern gasztronómia lehetőségeit kiaknázva,

 

-          hagyományos tarhonyával, tojással és laskagombával, mint fő alapanyaggal készült ételek népszerűsítése, azok változatos felhasználási lehetőségeinek bemutatása,

 

-          amatőr, de annál lelkesebb szakácsok – csoportok bemutatkozása,

 

-          gasztronómiai hagyományőrzés, valamint

 

-          Lajosmizsei Helytörténeti Gyűjtemény bővítésének támogatása.

 

A csapatok 12 m2 versenyfelületet kapnak, melyet a rendezőség jelöl ki.

 

A főzőverseny      kezdete: július 11-én    0600 óra,

                           befejezése:                  1200 óra.

 

Díjazás:szakmai zsűri és kóstolói (közönség) elismerés alapján.

 

A verseny szabályai továbbá:

 

  • A versenyzők igénye szerint – előzetes egyeztetéssel! – a rendezők biztosítják a főzéshez szükséges tarhonyát, tojást, laskagombát és húst.(Az egyéni igények szerinti húst a csapatok szerzik be, amelynek árát a rendezőség a főzőversenyt követően téríti.)
  • A rendezőség által adott alapanyagok és térített hús értékének legalább a kétszerese értékűKÓSTOLÓ-TÁMOGATÓ jegyet kell a főző csapatoknak begyűjteni, majd azzal a rendezőséggel elszámolni.
  • A főzés 3 elkülönített verseny kategóriában történik. Más ételek nem készíthetőek, nem kínálhatóak. A főzőverseny kezdetekor nyilatkozni kell, hogy melyik étel, melyik versenyszámban indul.
  • A három kategória:

o               tarhonyás ételek,

o               tojásos ételek,

o               laskagombás ételek.

  • A versenyben részt vevőkkel szemben a rendezők elvárják: 1.) főzőhely esztétikus kialakítását, tisztán tartását és a hagyományok megjelenítését, 2.) magas fokú konyhai és étkezési higiénia megtartását, 3.) ételek ízléses tálalását, felszolgálását.

 

Nevezett csapatok az alábbi megmérettetésben vesznek részt:

 

  • A felkért zsűri a készítés közepette is vizsgálja a versenyzők munkáját, majd a főző csapatok átadják a zsűrinek a kóstolót. Amennyiben valamely kategóriában a résztvevők száma, vagy a résztvevők szakmai összetétele indokolja, úgy menet közben a profi és az amatőr főzők külön kategóriába kerülnek csoportosításra. Kategóriánként 1-1 fődíjas, valamint 2. és 3. helyezett kerül díjazásra.
  •  

  • A vendégek és a szponzorok „KÓSTOLÓ-TÁMOGATÓ jegyetvásárolhatnak. Kizárólag a jeggyel, kóstolási adagot kaphatnak bármely főző csapatnál. (A „KÓSTOLÓ-TÁMOGATÓ jegy” a tombola sorsoláson is részt fog venni.) Az összegyűjtött jegyek darabszáma alapján közönségdíj nyerhető minden kategóriában. (A főző csapatok összegyűjtik, majd átadják a zsűri elnökének a „kóstoló-támogató jegyeket”, s aki a legtöbbet gyűjtötte, azé a közönségdíj.)
  •  

  • Minden szabályokat betartó és készételt kínáló főzőcsapat elismerő oklevélben, valamint tárgyjutalomban – gomba, tojás – részesül.
  •  

    Ételt pénzért kínálni T I L O S !

     

    A fenti szabályok be nem tartása a versenyből való azonnali kizárással, és a helyszín elhagyásával jár!

     

     

    A VERSENY DÍJAZÁSA:

     

     

    Fődíj:

    Vándorserleg, oklevél, és érem

     

     

    II-III. helyezettek:

    Oklevél és Érem

     

    Közönségdíjasok:

    Oklevél és Érem

     

    Tarhonya készítők:

    Oklevél

     

    Legszebb sátor:

    Oklevél

     

    F O N T O S !

     

    A főzőversenyt kedvezőtlen időjárás esetén is megtartjuk!

    Ebben az esetben a csapatok maguk gondoskodnak

    eső és szél elleni védelemről.

     

    Jelentkezési határidő:2015. július 08.

    Jelentkezés: +36-70/280-69-22 Skultéti Ibolya

     

    PROGRAM:

    Lajosmizsei Helytörténeti és Kulturális Egyesület

    MIZSETÁP Kft. – Hírös tojás – Pilze-Nagy Kft. – rendezésében

     

    IV. Tarhonya Fesztivál
    Régi Városháza udvarán

    2015. július 11-én (szombaton)

    Fővédnök: Dr. Balogh László jegyző

     

           09.00 órakor                Köszöntő

                          

                                                HELYTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS

                                                megtekintése tárlatvezetéssel                        

                                  

             09.00 órától                  Kézműves vásár

                                                 Mesterségek bemutatója

                                               Kézműves foglalkozások                      

                                                 Szalmaugráló

                                                 Arcfestés

     

             09.00 órakor               Főzés indítás

             10.00 órától                  Őszirózsa Népdalkör énekel                          

            11.00 órától                Bábelőadás
    12.00 órától                Gólyalábas lufi bohócok

     

            12.00 órától                Étele

    Kövessen minket a Facebookon is!