IV. Tarhonya Fesztivál, Lajosmizse, 2015. július 11.
2015. július 11. szombat
Lajosmizsei Helytörténeti és Kulturális Egyesület -
MIZSETÁP Kft. – Hírös tojás – Pilze-Nagy Kft. rendezésében
Főtámogatók: Lajosmizse város, Hírös tojás, Pilze-Nagy Kft., MIZSETÁP Kft.,
Lajosmizse Város Művelődési Háza és Könyvtára
A rendezvény fővédnöke: Dr. Balogh László Lajosmizse jegyzője
FŐZŐ VERSENY KIÍRÁS
Tarhonyás, tojásos, vagy laskagombás
ételek készítésére
Főzőverseny célja:
- házi tarhonyával, a tojással vagy a laskagombával, mint fő alapanyaggal készült ételek készítése hagyományos ízekben nagyanyáink receptjei alapján,
- mindennapi ételek készítése újragondolva, a modern gasztronómia lehetőségeit kiaknázva,
- hagyományos tarhonyával, tojással és laskagombával, mint fő alapanyaggal készült ételek népszerűsítése, azok változatos felhasználási lehetőségeinek bemutatása,
- amatőr, de annál lelkesebb szakácsok – csoportok bemutatkozása,
- gasztronómiai hagyományőrzés, valamint
- Lajosmizsei Helytörténeti Gyűjtemény bővítésének támogatása.
A csapatok 12 m2 versenyfelületet kapnak, melyet a rendezőség jelöl ki.
A főzőverseny kezdete: július 11-én 0600 óra,
befejezése: 1200 óra.
Díjazás:szakmai zsűri és kóstolói (közönség) elismerés alapján.
A verseny szabályai továbbá:
- A versenyzők igénye szerint – előzetes egyeztetéssel! – a rendezők biztosítják a főzéshez szükséges tarhonyát, tojást, laskagombát és húst.(Az egyéni igények szerinti húst a csapatok szerzik be, amelynek árát a rendezőség a főzőversenyt követően téríti.)
- A rendezőség által adott alapanyagok és térített hús értékének legalább a kétszerese értékűKÓSTOLÓ-TÁMOGATÓ jegyet kell a főző csapatoknak begyűjteni, majd azzal a rendezőséggel elszámolni.
- A főzés 3 elkülönített verseny kategóriában történik. Más ételek nem készíthetőek, nem kínálhatóak. A főzőverseny kezdetekor nyilatkozni kell, hogy melyik étel, melyik versenyszámban indul.
- A három kategória:
o tarhonyás ételek,
o tojásos ételek,
o laskagombás ételek.
- A versenyben részt vevőkkel szemben a rendezők elvárják: 1.) főzőhely esztétikus kialakítását, tisztán tartását és a hagyományok megjelenítését, 2.) magas fokú konyhai és étkezési higiénia megtartását, 3.) ételek ízléses tálalását, felszolgálását.
Nevezett csapatok az alábbi megmérettetésben vesznek részt:
Ételt pénzért kínálni T I L O S !
A fenti szabályok be nem tartása a versenyből való azonnali kizárással, és a helyszín elhagyásával jár!
A VERSENY DÍJAZÁSA:
Fődíj:
Vándorserleg, oklevél, és érem
II-III. helyezettek:
Oklevél és Érem
Közönségdíjasok:
Oklevél és Érem
Tarhonya készítők:
Oklevél
Legszebb sátor:
Oklevél
F O N T O S !
A főzőversenyt kedvezőtlen időjárás esetén is megtartjuk!
Ebben az esetben a csapatok maguk gondoskodnak
eső és szél elleni védelemről.
Jelentkezési határidő:2015. július 08.
Jelentkezés: +36-70/280-69-22 Skultéti Ibolya
PROGRAM:
Lajosmizsei Helytörténeti és Kulturális Egyesület–
MIZSETÁP Kft. – Hírös tojás – Pilze-Nagy Kft. – rendezésében
IV. Tarhonya Fesztivál
Régi Városháza udvarán
2015. július 11-én (szombaton)
Fővédnök: Dr. Balogh László jegyző
09.00 órakor Köszöntő
HELYTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS
megtekintése tárlatvezetéssel
09.00 órától Kézműves vásár
Mesterségek bemutatója
Kézműves foglalkozások
Szalmaugráló
Arcfestés
09.00 órakor Főzés indítás
10.00 órától Őszirózsa Népdalkör énekel
11.00 órától Bábelőadás
12.00 órától Gólyalábas lufi bohócok
12.00 órától Étele