Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. július 16. 19:38

Kellemet sugárzó díszüvegek

Képgaléria
Kellemet sugárzó díszüvegek
Csaknem három évtizede él és alkot Kecskeméten Holtság Károly, az üvegfestés és díszmű-üvegezés országhatáron túl is ismert és elismert mestere. Az esztergomi születésű, tanulmányait Visegrádon, Szentendrén végző fiatal Holtság Károlynak hajdanán Somodi László festő, Mészáros Dezső szobrász és Tatár Miksa üvegfestő művész tanította a fénnyel való színes varázslatra. Az azóta eltelt évtizedekben számtalan kiemelkedő munkája tette ismerté - valamennyit felsorolni lehetetlen vállalkozás lenne. - Az Országházától a Gresham Palotáig, a fővárosi Mátyás templomtól és a Marosvásárhelyi Prefektúráig, Kultúrpalotáig, sok közismert épület patinás díszüvegeinek a felújítására vállalkozott, köztük megannyi templom, kápolna és imaház megszépülése mutatja Isten áldotta tehetségét.

- Jelenleg az 1896-ban neogótikus stílusban épült, karcagi katolikus templomnak készítek egy új, hat és fél méter magas – és csaknem ugyanilyen széles -, pünkösdi jeleneteket megelevenítő ablakot. Amit egy idegenben szakadt karcagi polgár ajánlott fel a helyi Szent István Egyházközösségnek. Mihelyt ezt befejeztük, Kiskunhalas felé vesszük az irányt, ahol új díszüveges ablakokat készítünk a felsővárosi Jézus Szíve templomnak – mondta el lapunknak Holtság Károly. - Napjainkban rengeteg műemléki épület nyílászárói szorulnak felújításra. Különösen igaz ez Bács-Kiskun templomaira. Hiszen az ablakokban a díszüvegek ólmozásai elöregedtek, s a korszerű hőszigetelésük sem mellékes szempont. Nem csupán a fűtési költségek csökkentése érdekében ésszerű minél hamarabb megoldani ezeknek a gyönyörű ablakoknak a felújítását, hanem azért is, mert ha kipotyognak az üvegek az elöregedett rögzítésekből, akkor azokat újra le kell gyártani, ami jóval drágább az állagmegóvásánál. Ahol összefognak a helyi erők, vállalkozók, sokkal könnyebben meg lehet menteni az enyészettől ezeket a csodálatos értékeket.    

- Tennivalókból tehát nincs hiány, egyedül nem is győzném. De néhány régi szakember mellett, a munkában is mindig remek társam a feleségem, és az utóbbi években felnőtté vált Bendegúz fiam is. Az elmúlt egy-két évtizedre visszatekintve elmondható, hogy már nem csak a régi épületek felújításánál igénylik a munkánkat, hanem egyre több új templom, iroda, hotel, étterem, lakóház kivitelezésénél is. Ez a sokféle igény jól mutatja az ólomüvegnek azt a szépségét, ami mindenhol kellemet sugároz. Hiszen valóban varázslat az, ahogy a színes üvegek megtörik a fényt, behozza a belső terekbe a napsugarakat, mindig más hangulatot kölcsönözve a formáknak, falaknak.

 

Holtság Károly

6000 Kecskemét, Ladánybenei út 1.

E-mail:[email protected]

Telefon/Fax: +36-76-490-782, +36-76-493-668

Web: www.holtsagolomuveg.hu

Kövessen minket a Facebookon is!