Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. július 22. 13:36 | Szerző/forrás: keol.hu

Kecskeméti rendőrök: kerékpáron (is) szolgálnak és védenek

Kecskeméti rendőrök: kerékpáron (is) szolgálnak és védenek
Ugrásszerűen nőhet Kecskeméten a közbiztonság: négy új biciklivel tekernek ugyanis mostantól a városban a törvényeket be nem tartók után a szolgálati kétkerekűekre beosztott, kerékpározni tudó rendőrök.

A négy kerékpárt a Kecskeméti Rendőr-kapitányság abból az éves támogatási keretből - annak persze csupán csak egy részéből - vásárolta, amit Kecskeméttől kapnak. Ezért is volt jelen ma délelőtt, a városháza előtt tartott átadáson Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármester asszonya és Kerti István rendőr-alezredes, a rendvédelmi szervezet kecskeméti képviselője.

Szemereyné hangsúlyozta, hogy a térfigyelő kamerák minapi átadása és a városrendészet új irodájának tegnapi avatása után mától egy újabb önkormányzati támogatásban megvalósuló „szolgáltatás\" javítja a város közbiztonságát. A kerékpáros közlekedés az utóbbi időben erősödött a városban, ezért is van jelentősége az új rendőrségi szolgálati ág bevezetésének. Továbbá örömét fejezte ki azért, hogy magyar, konkrétan Csepel gyártmányú kerékpárokat szereltek fel rendőrségi céllal. 

Kerti István szerint példaértékű a kecskeméti rendvédelmi szerv és a város közötti jó kapcsolat. Abból a támogatásból vették az új szolgálati ág felszerelését, amit minden évben biztosít a számukra a Kecskeméti Önkormányzat. Valamint megköszönte kollégáinak, hogy az első hívó szóra nyeregbe ültek. Hangsúlyozta, hogy „együtt tudnak majd mozogni Kecskeméten a kerékpáros közlekedéssel\",

A kerékpáros rendőrök elsősorban a kecskeméti kiskörúton belüli területen, valamint a főbb bevezető kerékpárutakon - az Izsáki, a Nyíri és a Ceglédi utak mellett - teljesítenek majd szolgálatot. Naponta 40 kilométernél többet nem tekerhetnek a rendőrök, és eközben szigorúan be kell, hogy tartsák a pihenőidőket.

A négy rendőr - mint megtudtuk - már eleve tudott biciklizni, így különleges tanfolyamra a szolgálat ellátásához nem volt szükség. A kerékpárok speciális felszereléséhez tartozik a csomagtartón egy doboz, amelybe - egyik legfontosabbként - a rendőrök sapkája is bekerül majd. Ezt kell ugyanis feltegyék, ha leszállnak a nyeregből és intézkednek. 

Magyarországon egyébként még soha nem fordult elő, hogy „Rendőrség\", vagy Police\" feliratú kerékpárt loptak el. Így amennyiben a sapkában intézkedő rendőrök lezáratlanul hagynák véletlenül Kecskemét valamely városrészében a kétkerekűt, joggal számíthatnak majd arra, hogy az intézkedés végén is megtalálják ott, ahol hagyták. Amúgy pedig - mint az átadáson elhangzott - úgyis regisztrálva van mind a négy bicikli a rendőrségi nyilvántartásban.

Kövessen minket a Facebookon is!