Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. július 24. 15:25

Szent Anna napot, a Wojtyla Ház születésnapját ünnepeltük

Képgaléria
Szent Anna napot, a Wojtyla Ház születésnapját ünnepeltük
A Wojtyla Ház idén ünnepli alapításának 10. évfordulóját. 9 évvel ezelőtt pedig Szent Anna napján nyitotta meg kapuit a szegények előtt. Azon a napon 50 rászoruló vette fel az ebédet, azóta pedig 120 főre duzzadt a létszám. A Wojtyla Ház ma délben ezt a csodás napot ünnepelte meg. Az ünnepség első fele II. János Pál pápa – névadónk – szobra előtt kezdődött, ahol Farkas József igazgató köszöntötte a megjelent szegényeket és vendégeket. Majd Dr. Jeney Gábor plébánosnak adta át a szót, aki arról beszél, mennyire fontos a központ számára a szegények segítése. A megemlékezés második fele a hűvös ebédlőben folytatódott, ahol Dr. Bálint Annát, a Wojtyla Ház mai támogatóját, és állandó segítőjét névnapja alkalmából felköszöntötte a központ vezetősége és gondozottjai is. Bálint Anna a kezdetektől segít, már az építkezéstől, felújítástól kezdve. Szegényeink között is vannak Annák, akiket szintén megünnepeltünk. Köszöntöttük körünkben Tarapcsik Sándor könyvkötőt is, aki Dr. Bábel Balázs érsek atya legutóbbi kötetét 20 példányban bőrkötésbe kötötte. Munkáját egy festménnyel köszöntük meg. Az ebéd készítőiről sem feledkeztünk meg. Barta László az Algyői Halászcsárda tulajdonosa nagyon finom halászlevet kínált ezen a napon. Mai imánkat Dr. Jeney Gábor vezetésével mondtuk el, melyet a római zarándokokért szólt, akik épp útban vannak Celje felé. Az ünneplés után a finom, forró ebéd következett.

Június 26- án, Szent Anna napján nyitotta meg kapuit a Szent Anna Porta Kht. által irányított és fenntartott Wojtyla Barátság Központ az Egressy utca 5. szám alatt. Az itt található ingatlant, az egykori családsegítõ épületet, a képviselõ- testület döntése értelmében tizenöt évig ingyen használhatja a szervezet. A nonprofit formában mûködõ intézményben – a keresztényi szolidaritás, az együttérzés, a felelõs barátság, az önzetlen segítségnyújtás jegyében – meleg ebéddel látják vendégül a rászorulókat.

 

Alapvetõen az ételek helyben fogyasztásra rendezkedett be az intézmény, de ma már elvitelre is van lehetõség. A Szent Anna Porta Kht.-t a nyitás óta sokan megkeresték: részben azok, akik segítségre szorulnak, részben pedig olyan szervezetek, amelyek támogatnák a társaság által felvállalt nemes célokat. Ennek is köszönhetõ, hogy mára 120 fõre bõvült azoknak köre, akik rendszeresen itt kapnak meleg ebédet.

 

Szinte minden nap ünnep az intézmény számára. Ünnep volt, amikor megkapták a várostól az Egressy utcai épületet vagy amikor Walter Péter fotómûvész és a Kiss Fotó felajánlásából a névadóról készült fotók állandó kiállítása kerülhetett oda. Nagy öröm volt a Kht. számára, amikor a Zománcmûvészeti Alkotómûhely vállalta, hogy elkészíti a központ kapujára az intézmény névtábláját, dr. Zombor Gábor pedig Batthyány Stratman László festményét ajándékozta számukra.

 

A szegény családok számára nagy segítség, hogy – külön napon – a felnõttek és a gyerekek számára itt is elvégezhetõek az alapvetõ vizsgálatok, a távlati cél azonban az, hogy pályázati források kiaknázásával minél elõbb teljes körû orvosi szolgáltatások is elérhetõek legyenek a Központban. Fontos célja az alapítóknak, hogy nappali melegedõként is nyitva állhasson az intézmény, hogy a hajléktalan, a magányos, rászoruló emberek befogadó közösséget találjanak itt. A hideg idõ beállta elõtt pedig meleg ruhákat is osztanak az Egressy utcai épületben, de különbözõ foglalkozásokkal is segíteni kívánják az ide a betérõket.

 

A jelenlegi állami támogatás csak az étkeztetésre elegendõ, ebbõl nem jut a fenntartási költségekre, az alkalmazottak bé- rezésére és az egyéb feladatokra. Ezért is nélkülözhetetlen az intézmény eredményes mûködéséhez a jószándékú emberek segítsége. Jóllehet, a munka már megkezdõ- dött, a fenntartóknak még jelentõs felújítási feladatokat kell elvé- gezniük a házban. Ehhez igyekeznek minden lehetséges pályázati forrást, segítséget felkutatni, igénybe venni. Olyan önzetlen tá- mozgatókat keresnek, akik akarnak és tudnak segíteni a szegénység terheit hordó embereknek.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház