Megnyílt a zirci apátsági sörfőzde
Magyarországon újdonságnak számít, hogy az egyházi intézmények megpróbálnak valamiféle innovatív módszerrel, a lehetőségeket kihasználva saját megélhetési forrást is teremteni – mondta Dékány Árpád Sixtus OCist főapát a sajtó képviselőinek.
A sörfőzésnek évszázadokra visszanyúló hagyománya van Zircen; ezt tükrözi az arborétumban található Seres-tó neve is, valamint a mellette álló épület, melyet sörháznak neveznek a helyiek, ami a sörfőzés hagyományaira utal. Egy 1735-ös historia domus (’háztörténet’: a rendház fontosabb eseményeit tartalmazó könyv – a szerk.) tanúskodik arról, hogy a török kiűzése után kezdődött meg a sörfőzés Zircen.
A zirci apátság pincéjében kialakított sörfőzdében készülő háromféle sör receptjét hazai szakemberek állították össze: egy pilseni típusú lágerrel, egy szűretlen búzasörrel, illetve egy belga típusú ale sörkülönlegességgel lép piacra az apátság – tájékoztat a sörfőzőmester, Kovács Krisztián.
„Ahhoz, hogy igazán egyedi és zamatos legyen egy élelmiszer-ipari termék, szívvel-lélekkel kell dolgozni. Azok, akik ezt létrehozzák, megtermelik, úgy tekintenek rá, mint saját gyermekükre. Nálunk, szerzeteseknél ez különösen fontos, hiszen a munka a személyes életünk megszentelődését is szolgálja” – idézi a főapátot a Zirc.hu, a város hivatalos honlapja.
A ciszterci műemlékkönyvtár plakátkiállítással készült az eseményre, a tárlatot szeptember 20-ig lehet megtekinteni. Németh Gábor kiemelte a maga korában különlegességnek számító Porter sörről készült 1926-os reklámot. A nyomtatványok a háború előtti időszakig mutatják be a különböző sörgyárak termékeit.