Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. augusztus 16. 08:37

Ismét elindult a kolostor

Nagyboldogasszony ünnepén útnak indult Esztergomból Mátraverebély-Szentkútra a 21. ferences gyalogos zarándoklat. A közel 300 résztvevő öt napon át vándorol, hogy 130 kilométert legyalogolva Szent István napját a megújult nemzeti kegyhelyen ünnepelhessék. A zarándoklaton 10 ferences testvér, ferences Mária missziós nővérek, szegénygondozó nővérek, és Szent Ferenc Kis nővérei is részt vesznek.

Az eseményt azért szokták mozgó kolostornak is nevezni, mert a napok ritmusát a reggeli és az esti zsolozsma, a szentmise, az elmélkedés, a csend és a rózsafüzér-imádság adja. Emellett alkalom nyílik a komoly beszélgetésekre, az ismerkedésre és a vidámságra is. A Pilis, a Börzsöny és a Cserhát ösvényein, olykor országúton vagy szántóföldek között, változatos terepen, viszonylag erős tempóban teszik meg a távot. A csomagokat teherautó szállítja. A zarándokoknak csak a napi felszerelést kell vinniük. Napközben 3–4 alkalommal találkoznak a kísérő autóval.

 „Az idei zarándoklat elmélkedéseinek témája a szerzetesek éve alkalmából a megszentelt élet – mondta a Dobszay Benedek provinciális a Ferences Sajtóközpontnak  – , de amikor az evangéliumi tanácsokról, vagyis a szegénységről, engedelmességről, tisztaságról lesz szó, figyelünk arra, hogy aki nem szerzeteként éli ezeket, az is tudjon belőle meríteni. Az út fáradságát és imánkat az egyéni szándékok mellett a papi és a szerzetesi hivatásokért szoktuk felajánlani, és ennek meg is van az eredménye, mert az elmúlt években velünk tartók közül néhányan azóta már beléptek valamely szerzetesrendbe, illetve olyanok is vannak, akik épp a zarándoklat során találnak rá későbbi házastársukra.”

Kövessen minket a Facebookon is!