Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. augusztus 17. 09:06 | Szerző/forrás: keol.hu

Babakocsis felvonulás, gyermekáldás és mózeskosarak Kecskeméten

Babakocsis felvonulás, gyermekáldás és mózeskosarak Kecskeméten
A hagyományokhoz híven idén is megrendezte a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület vasárnap délután a babakocsi felvonulást és a gyermekek köszöntését Kecskemét főterén.

A 81 évvel ezelőtti felvonulásra emlékezve voltak, akik korhű ruhákban vonultak a színháztól indult menetben. A Kiskörúton haladva értek a Városháza előtti színpadhoz, ahol Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, Fűrész Tünde család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár, valamint Engert Jakabné, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke fogadta a szülőket és gyermekeiket.  

Ezt követően a 3 legszebbnek ítélt babakocsit értékes ajándékokkal jutalmazták, majd Szemereyné Pataki Klaudia köszöntötte a program résztvevőit. A beszédében utalt arra, hogy Kecskeméten a mai vasárnap elsősorban a családokról és a gyermekekről szólt. Délelőtt ugyanis egy másik babaköszöntést is szerveztek: mintegy 40 édesanyát és újszülöttjeiket köszöntötte Kecskemét polgármestereként a város vezetése nevében a kórház szülészeti osztályán.

A köszöntést és a hozzá kapcsolódó ajándék átadást a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület egy korábbi gyakorlat alapján 2007-ben élesztette újjá a hírös városban. Így Szemereyné Pataki Klaudiát a kórház szülészeti osztályára idén is elkísérte Engert Jakabné önkormányzati képviselő, egyben a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke is.

- Gratulálunk a szülőknek a picikhez. Az ő őszinte mosolyuk bearanyozza a mi délutánunkat is, ezért nagyon köszönöm a menetben résztvevő, és megelőzően a babakocsik díszítésére időt áldozó szülők munkáját. Jövőre mindenkit várunk hasonlóan a babakocsis felvonulásra - mondta a polgármester asszony. 

A folytatásban a hagyományokhoz híven a kecskeméti egyházak képviselői - Jeney Gábor katolikus plébános, Varga Nándor református elnöklelkész, Kis János evangélikus lelkész, és Feczák László görögkatolikus parochus - megáldották a kecskeméti gyermekeket és a szüleiket, végül 10 mózeskosarat adtak át a kisgyermekes szülőknek.

A mózeskosár körbejár elnevezésű kezdeményezést a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a fenntartásában működő esélyteremtési iroda munkatársai három éve indította útjára. Azzal a szándékkal, hogy megajándékozzák az első tíz, augusztusban született kecskeméti gyermeket és szüleit egy-egy mózeskosárral, valamint a hozzátartozó 30 ezer forintos babakelengye utalvánnyal. A család fontosságát hirdető, és a gyermekvállalási kedvet támogató kezdeményezést az egyesület azóta decemberenként - az adventi időszakban - is megismétli. A mostani Hírös Heti gyermekköszöntésen dr. Szemereyné Pataki Klaudia, Fűrész Tünde és Engert Jakabné nyújtották át az újabb 10 kosarat.

Kövessen minket a Facebookon is!