Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. augusztus 18. 08:19

Városfejlesztési sikerek

Városfejlesztési sikerek
Két évvel ezelőtt, Lajosmizse várossá válásának huszadik évfordulóján, a térség cégeinek termékeit, szolgáltatásait reprezentáló nagyszabású kiállítást, mezőgazdasági haszonállat bemutatót, illetve vállalkozói és agrárkonferenciát szerveztek Szent István napján. Ami nagyszerű példája volt az összefogásnak, a tenni akarásnak, és olyan jól sikerült, hogy tavaly augusztusban - immár a testvértelepülések bevonásával - ugyancsak rendeztek hasonló, expo-jellegű bemutatót. Az idén viszont, ezek a programok már hiányoznak a Lajosmizsei Napok programjából. Miért? – Erre is választ kapunk Basky András polgármester alábbi, lapunknak adott nyilatkozatából. Ám mindenekelőtt az elmúlt egy év sikereiről és a legsürgetőbb teendőkről kérdeztük a város vezetőjét.

- Végrekiépült Lajosmizse 30 kilométernyi szennyvízcsatorna hálózata – az új szennyvíztisztító telepünkkel egy időben -, már csak néhány garanciális javítás történik, de ezek nem gátolják a fogyasztói rákötéseket. Közben a Magyar Kormány olyan – városunkat is érintő - pozitív döntéseket hozott, hogy ehhez a hatalmas (2.2 milliárdos) beruházáshoz nem kellett hozzájárulniuk a lajosmizsei polgároknak. (Eredetileg 240 ezer forint volt ingatlanonként a szennyvízcsatorna hálózat kiépítésének hozzájárulási költsége, de a központi támogatás időközben 85 százalékról 92.7 százalékra nőtt, s a fennmaradó összeget megpályáztuk az önerőalapból, amelyből 153 millió forintot kaptunk, a hiányzó részt pedig saját forrásból biztosította az önkormányzatunk.)

- Folyamatban van az ivóvízjavító programunk, ami egy 450 millió forintos új beruházást jelent – tudtuk meg a polgármestertől. – Ez a Kék víz néven ismert projekten belül, ugyancsak pályázatok segítségével valósul meg városunkban. Már kiépültek új vízvezeték rendszerek, felújítottuk a régi hálózat egy részét, és a régi víztorony helyére egy új, két és félszer nagyobb (ötszáz köbméteres) kapacitásút emeltettünk, ami még nagyobb garanciát jelent a lakosság folyamatos, kiváló minőségű vízellátását illetően.      

- Önkormányzatunk mindig igyekezett úgy gazdálkodni, hogy ne adósodjon el. Az ország sok településének vezetői nem erre törekedtek, viszont a kormányzat átvállalta az adósságaikat. A hozzánk hasonlóknak viszont, egy külön pályázati lehetőséget kínált településfejlesztésre. Ezt kihasználva, az elmúlt egy évben kilenc olyan útszakaszt tudtunk felújítani, ahol a csatornahálózat kiépítése már befejeződött, illetve két és fél kilométernyi járdát építettünk. Ez a projekt a következő évben is folytatódik.

Sikeresen pályáztunk a központi és Rákóczi úti óvodák energetikai korszerűsítésére, nyílászáró cseréjére, aminek kivitelezése várhatóan megtörténik ezen az őszön, a fűtési idény kezdetéig. Terveink szerint a legnagyobb lélegzetű beruházás egy új sportcsarnok építése lesz. A jelenlegit délelőtt az iskola használja testnevelés órák megtartására, délután pedig a sportegyesületek. Ám a mindennapos testneveléssel jelentősen megnőtt az iskolai igény. Ugyanakkor egy négy-ötszáz fő befogadására alkalmas csarnok a magasabb osztályban játszó (több edzést igénylő) sportegyesületeinknek is jobb feltételeket kínálna. Elmondhatom, hogy ebben a tekintetben a szerencse is mellénk szegődött. Hiszen sikerült megszereznünk egy projektet, ami eredetileg az ország másik felén egyik egyházi iskola sportcsarnok építését tartalmazta. Az meghiúsult, s nekünk mindössze 40 millióba kerül, hogy nálunk valósuljon meg.  

- A Lajosmizsei Napok régebbi hagyományokkal dicsekvő programjai most sem maradnak el. Gondolok itt a motoros találkozóra, a főzőversenyre, a helyi művészeti együtteseink, testvértelepüléseink új produkcióinak bemutatására. A korábbi két évhez hasonló nagyszabású kiállítás viszont nem lesz, hiszen a bemutatkozó cégek nem tudnának annyi új terméket felmutatni, hogy érdekessé – és ne ismétléssé – tenné a rendezvényt. Ehhez sok idő és pénz kell. Lesz azonban kiállítás az idén is, hiszen a művelődési házban 20-án 16 órakor nyílik a „Jász népművészeti örökségeink” című kiállítás, amely méltán tarthat igényt a lakosok érdeklődésére. Lajosmizsei Napok minden évben vannak, lesznek, s a gazdag programokból mindenki válogathat kedve szerint.

Kövessen minket a Facebookon is!