Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2015. szeptember 2. 10:18 | Szerző/forrás: http://hiroshir.hu/

Egyesül Szolnok és Kecskemét főiskolája

A felsőoktatási államtitkárság döntött több egyetem szétválasztásáról és összevonásáról. A Budapesti Corvinus Egyetemről leválasztják a budai “kertészetis” karokat, és a gödöllői Szent István Egyetemhez csatolják. A SZIE karából önálló állatorvostudományi egyetem jön létre. A Nyugat-magyarországi Egyetemből csak 2017-ben válik ki Szombathely, a mosonmagyaróvári agrárkar és a győri Apáczai-kar viszont már most csatlakozik a győri Széchenyi Egyetemhez. Egyesül Szolnok és Kecskemét főiskolája, és az egri és a gyöngyösi főiskola is.

A felsőoktatási államtitkárság meghozta javaslatait az egyetemek átalakítására. Az államtitkárság szerint erre azért van szükség, mert több egyetem és főiskola a jelenlegi formájában hosszútávon nem működőképes. Az egyetemek az elmúlt két hónapban maguk is kidolgoztak terveket arra, hogyan tudnának hatékonyabbak lenni. Erről több száz oldalnyi dokumentum született.

Az államtitkárság ezek figyelembevételével döntött most arról, mely javaslatokat támogatja és melyeket nem. A felsőoktatási államtitkárság döntéséről az egyetemek szenátusainak kell még szavaznia, de ez nem köti az államtitkárságot: mint az állami egyetemek fenntartója saját hatáskörben is dönthet az átalakításokról, mondta az Indexnek Palkovics László felsőoktatási államtitkár. A korábban ismertetett terveket egy-két kivételtől eltekintve megvalósítják.

Kövessen minket a Facebookon is!