Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. szeptember 3. 14:20

B6-VITAMIN A GABONAFÉLÉKBEN

B6-VITAMIN A GABONAFÉLÉKBEN
A B6-vitamin három természetes formája a piridoxin, a piridoxál és a piridoxamin. Vízben oldódó vitamin, melynek hiánya helyes táplálkozás mellett csak ritkán lép fel.

Nagyobb mennyiségben gabonafélékben, húsfélékben (csirke, marha, disznó) tonhalban, tejtermékekben és tojásban fordul elő. Gabonaféléket tekintve leginkább a teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukban, száraztésztákban van jelen. Gyümölcsök és zöldségek ellenben számottevő mennyiséget nem tartalmaznak, csak esetleg a banán, a lencse, a mangó vagy az avokádó.
A többi B-vitaminnal együtt immunrendszer erősítő hatása van. Görcsoldó, valamint nélkülözhetetlen az ideg- és az emésztőrendszer helyes működéséhez. Fontos szerepet játszik az aminosavak és a fehérjék anyagcseréjében. Segíthet a szívinfarktus megelőzésében folsavval együtt alkalmazva, illetve a bőr épségének megóvásában. Hozzájárulhat a magas vérnyomás és az asztmás tünetek csökkentéséhez. Részt vesz a fehérjék, a szénhidrátok és a lipidek átalakításában. 

Az élelmiszerek fagyasztás vagy túlzásba vitt főzés következtében veszíthetnek B6-vitamin hatásukból. Hiánya ritkán fordul elő, de ha mégis, akkor kialakulhat perifériás neuropátia, ideggyulladások, vérszegénység és esetleg egyéb bőrbetegségek. Nem kielégítő táplálkozás, fogamzásgátló szedése, felszívódási zavar, terhesség, szoptatás, alkoholizmus és dialízis esetén könnyebben kialakulhat B6-vitamin hiány. Ezekben az esetekben érdemes fokozottabban odafigyelni a B6-, illetve egyéb vitaminok szintjére is. Fogyókúra, diéta esetén is gyakran léphet fel hiánya a szervezetben, így ilyen esetekben szintén fontos, hogy odafigyeljünk szervezetünk vitamin és ásványi anyag szintjére.

A B6-vitamin irányadó napi bevitele körülbelül 2 mg. Amennyiben tartósan 10 mg-ot veszünk magunkhoz naponta, akkor felléphet a túladagolás esélye, mely koordinációs zavarokkal, a nyaknál jelentkező bizsergő érzéssel és a láb érzékelésének csökkenésével jár. Ez azonban csak nagyon ritkán fordul elő, hiszen vízben oldódó vegyületként a felesleg többnyire a vizelettel távozik el a szervezetből.   

Hiánya ugyan nem fordul elő gyakran, de ettől függetlenül fontos odafigyelni rá, hiszen rajtunk kívül eső tényezők is befolyásolhatják a B6-vitamin szintet.

Kövessen minket a Facebookon is!