Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2015. szeptember 11. 13:42 | Szerző/forrás: Magyar Kurír

Megkezdte munkáját Röszkén a Karitász-bázis

Megkezdte munkáját Röszkén a Karitász-bázis
Szeptember 7-én megkezdődött a munka Röszkénél a Karitász-bázison. Elsőként az orvosi sátrat állították fel, amely azonnal fogadta a betegeket – tájékoztatta szerkesztőségünket a segélyszervezet sajtószolgálata.

A bázison 24 órás szolgálatot látnak el a Katolikus Karitász orvosai, ápolói és önkéntesei, akiknek munkáját tolmács segíti. Folyamatosan érkeznek a menekültek a területre, így egész éjjel fogadják a segítséget kérőket.

A kialakított bázis gyűjtőpontként is működik, mert sok adomány érkezik folyamatosan, amelyeknek eddig nem tudtak helyet biztosítani a helyszínen. A szociális sátorban folyamatosan fogadják az adományokat, és ki is osztják a menekülteknek.

A bázison dolgozó orvosok, ápolók és önkéntesek erőn felül teljesítenek szolgálatot, az éjszakát mindegyikük alvás nélkül töltötte. Több mint ötszáz ember aludt Röszkén a szabad ég alatt, akik éjjel léptek át a határon.

Az orvosi csapat több mint száz beteget látott el. Rengeteg a végtagsérülés, törés, sok lázas beteg van, megfázásos tünetekre és egyéb panaszokra is kértek segítséget. Sok cukorbeteg szorult orvosi ellátásra, akik napok óta nem jutottak inzulinhoz. Három esetben kellett mentőt is hívni. Sok állapotos asszony van a menekültek között, a Karitász orvosai elláttak egy nyolcnapos csecsemőt és sok kisgyermeket is.

A délután folyamán az önkéntesek fertőtlenítették a menekültek számára felállított sátrakat, a kisgyermekes családokat ezekbe kísérték, hogy ne a szabad ég alatt töltsék az éjszakát. A szociális sátorban takarót, ivóvizet osztottak.

 

Az önkéntesek egész éjjel osztották a takarókat. Számos gyermek kért segítséget szülei megtalálásában. Ezekben az esetekben a Karitász-önkéntesek a rendőrség munkatársaival közösen próbálják megkeresni a bázis körül és a röszkei táborban a szülőket, hozzátartozókat.

A Karitász-bázisra érkező menekültek örömmel fogadják a segítséget és hálásak érte, a Karitász munkatársai barátságos légkörben végzik a munkát.

Kövessen minket a Facebookon is!