Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2015. szeptember 16. 14:52

J. S. Bach és Sári József művei szólófuvolán

J. S. Bach és Sári József művei szólófuvolán
ITTZÉS GERGELY hangversenye 2015. szeptember 23. (szerda), 19 órakor Kecskemét, Evangélikus templom, Arany J. u. 1. szám alatt.

Ezen a rendhagyó szólóesten Ittzés Gergely Liszt-díjas fuvolaművész két hozzá igen közelálló zeneszerző darabjait szólaltatja meg. Sári Józsefhez személyes barátság fűzi, műveit régóta játssza, egy teljes CD-lemezt is szentelt a fuvolá(k)ra előszeretettel komponáló zeneszerző munkásságának, közreadóként több kottáját jelentette meg. Az alkotóval és alkotásaival ápolt közeli kapcsolat Sári egyik legavatottabb előadójává tette Ittzést.

Johann Sebastian Bachhal minden zenésznek személyes kapcsolata kell, hogy legyen. A barátságot Bach művészetével és lényével megelőlegezte, nekünk pedig fel kell nőnünk hozzá (amennyire ez egyáltalán lehetséges). Bach ugyan sokat komponált fuvolára, azonban – ahogy az Ittzés Bach-átiratait tartalmazó kotta címe is mondja – Bachból sosem elég. Az eredetileg gordonkára és hegedűre készült darabok fuvolára való adaptálása jó eszköz nemcsak a fuvolairodalom gazdagítására, de arra is, hogy az átdolgozó elmélyedjen a legnagyobb mester művészetében.

A koncerten két szerző beszélget egymással két és fél évszázad távlatából. Két zenei nyelv váltakozik, melyeknek kontrasztja, de a köztük fellelhető párhuzamok is érdekes élményt ígérnek a zenehallgatónak, és méltó ünnepet a 80 éves Kossuth-díjas zeneszerzőnek, Sári Józsefnek, valamint a 330 éve született Bachnak.

Kövessen minket a Facebookon is!