Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2015. szeptember 18. 14:46

Fogas kérdések

Fogas kérdések
A Magyar Fogorvosok Egyesülete és az Orbit idén is folytatja tavaly indított szájhigiéniai oktató kampányát. Bár a tavalyi kampány minden tekintetben sikeresnek bizonyult, továbbra is szükség van a magyar lakosság ismereteinek bővítésére a gondos szájápolás területén, összegezték a kampány szervezői. Ezért az idei évben regionális kutatással, lokális aktivitásokkal és az Orbit neve által fémjelzett, szülőknek szóló, gyerek szájhigiéniai edukációs kampánnyal szélesítik ki a kampányt.

2014 márciusában indult az MFE és az Orbit közös szájhigiéniai oktató kampánya, melynek célja a magyar lakosság megfelelő és informatív tájékoztatása a körültekintő szájhigiéniával kapcsolatban. A kampány szükségességét a 2014 év elején elvégzett megközelítőleg 1300 fős országos, reprezentatív kutatás indokolta, amely lesújtó eredményeket mutatott a 14 és 50 év közötti lakosság e témában való ismereteiről, attitűdjéről és szokásairól.

Az elmúlt másfél évben a szervezők több frontos támadást indítottak a szájhigiéniai edukáció területén, hogy elérjék elsődleges célkitűzésüket, a magyar lakosság szájápolási tudás szintjének javítását, száj-, és fogápolási attitűdjének, illetve rágózási szokásainak megváltoztatását.

Országos eredmények 2015

A 2015-ös megismételt kutatás alapján figyelemreméltó eredmény, hogy országos szinten összességében a 14-50 éves lakosság túlnyomó többsége (83%) találkozott legalább egyszer szájhigiénia témájú hírrel az elmúlt egy évben. A nőknél, valamint a 14-24 évesek körében ráadásul ez az arány még magasabb, 90 százalék körüli volt. A száj-és fogápolást fókuszba állító hírek esetén a megkérdezettek több mint fele szükségesnek tartotta, hogy folyamatosan halljanak, olvassanak erről a témáról, mivel a cikkek komoly problémákra világítanak rá, és azzal is egyetértettek a válaszadók, hogy a száj-és fogápolással kapcsolatos hírek érdekes összefüggéseket tárnak fel. A cukormentes rágógumi fogyasztásával kapcsolatban a megkérdezettek 31%-a azt nyilatkozta, hogy olyan érdekes, komoly összefüggésekre rávilágító anyagokkal találkoztak a médiában, amelyekről eddig még nem hallottak. A megkérdezettek 73%-a nyilatkozott úgy, hogy még több gyermek szájhigiéniával kapcsolatos információt olvasna szívesen, 32%-uk pedig a szájhigiénia és a rágózás összefüggéséről szeretne többet hallani.

„Én fogorvosként legfontosabbnak a prevenciót tartom, aminek nagyon fontos része az edukáció is. Fontos, hogy minél több emberhez jussanak el az üzeneteink, minél többen tanulják meg a helyes fogápolási technikákat, hogy tudatosan figyeljenek oda az emberek a szájhigiéniájukra. Ennek az oktatását minél fiatalabb korban el kell kezdeni, mert felnőttkorban a szájhigiénia javítása, a szokások megváltoztatása már sokkal nehezebb. Végül, de nem utolsó sorban nem szabad megfeledkeznünk a rendszeres ellenőrzésről sem! Éves viszonylatban az a kétszer egy óra, amit tanácsos a fogászati rendelőben féléves ellenőrzésre,  esetleg fogkőtisztításra fordítani, nem nagy dolog, viszont sokkal jobb lesz tőle a közérzetünk és a szájhigiéniánk”. – mondta el Dr. Balsai Tamás, fogszakorvos

 

Dél Magyarország

A Csongrád megyében élők 79 százaléka legalább kétszer mos fogat naponta, ami az országos átlaghoz viszonyítva kimagaslóan jó eredménynek számít. A Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön élők több mint 40%-a használ rendszeresen szájvizet, és a fogselymet használók aránya is jóval magasabb az országos átlagnál, több mint 20 százalékuk használja a fogmosás kiegészítéseként. Csongrád megye ebben a tekintetben is kiemelkedik az országos átlagból, ugyanis az itt élők 33%-a használ rendszeresen fogselymet. A fogorvoshoz járás területén is kimagasló eredményeket mutattak a Csongrád megyeiek, több mint 70%-uk évente legalább egyszer eljár fogászati ellenőrzésre. A hagyományos fogkefe használata jellemző leginkább Dél-Magyarországon is, 89%-uk használ normál fogkefét, míg 19%-uk dönt az elektromos fogkefe mellett. A megye lakosságának 55%-a tudatában van a cukormentes rágógumi jótékony hatásainak, és legalább hetente egyszer használják fogaik tisztítása érdekében a szájápolás kiegészítőjeként.

„Az Orbit számára nagyon fontos, hogy az emberek minél magasabb szintű száj- és fogápolási ismeretekkel rendelkezzenek, ezért is lettünk 2014-ben a Magyar Fogorvosok Egyesülete Szájhigiéniai oktató kampányának a főtámogatója. Látva az elmúlt időszak sikereit, hogy kézzelfogható hatása van mindannak, amit teszünk, úgy döntöttünk, hogy 2015 nyarától amellett, hogy továbbra is támogatjuk az MFE munkáját, elindítunk egy kifejezetten gyerekes szülőknek szóló szájhigiéniai edukációt, hisz ezen a területen még több a hiányosság, még több segítségre, információra van szükség. Arról nem is beszélve, hogy a szájápolási ismeretek megszerzését nem lehet elég korán elkezdeni. ” – egészítette ki – Kolozs Rita, Brand Manager, Orbit

Az MFE-Orbit szájhigiénia kampányának központi eleme a szájápolással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók gyűjtőoldalaként definiált www.szajharmonia.humicrosite, mely az Orbit jóvoltából ősztől kiegészül, egy gyermekes szülőket megszólító aloldallal, gyerekszáj névvel. Az oldalon a szájhigiéniával kapcsolatos kutatási eredmények, érdekességek és ismeretterjesztő cikkek mellett olyan hasznos funkciók is segítik a felhasználókat, mint az országos „Fogorvoskereső” adatbázis, vagy a „Szakértő válaszol” menüpont, ahova bárki fordulhat személyes panaszával.

A 2014. és 2015. évi Szájhigiéniai Kutatás teljes anyaga megtalálható a www.szajharmonia.huweboldalon a szájtudomány menüpont alatt.

Egyéb szájhigiéniával kapcsolatos információkért látogasson el a www.szajharmonia.huweboldalra!

Kövessen minket a Facebookon is!