Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2015. szeptember 21. 21:38

Országos találkozót tartottak a kékkeresztesek Nyárlőrincen

Képgaléria
Országos találkozót tartottak a kékkeresztesek Nyárlőrincen
„Seregek Istene, újíts meg bennünket! Ragyogtasd ránk orcádat, hogy megszabaduljunk!” (Zsoltárok 80,8) – ez volt a mottója a Magyar Kékkereszt Egyesület ökumenikus alkoholbeteg-mentő misszió országos találkozójának, melynek a Kecskeméti Református Egyházközség nyárlőrinci Emmaus missziós háza adott otthont az elmúlt hétvégén.

A konferenciát Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke nyitotta meg péntek este, köszöntőt mondott Kuti József, a vendéglátó Kecskeméti Református Egyházközség elnöklelkésze, valamint Némethné Balogh Katalin misszióvezető.

A kétnapos találkozón mintegy 110, az ország különböző részeiről összesereglett „szabadult” kékkeresztes szenvedélybeteg – helyi utógondozó csoportok tagjai – és az egyesület országos vezetői vettek részt. Érkeztek vendégek többek között Debrecenből, Miskolcról, Budapestről, Szolnokról, Kiskunhalasról, Békéscsabáról. Fogadásukról és ellátásukról a Kecskeméti Kékkereszt Csoport tagjai, valamint anyagyülekezetük, a Kecskeméti Református Egyházközség gondoskodott.

Némethné Balogh Katalin és Kuti József köszöntötte az egybegyűlteket, majd Steinbach József „Megújulás Isten szava által” címmel fogalmazta meg gondolatait, mely egyben témáját is adta a nyárlőrinci konferenciának. Áhítatának alapját a Zsoltárok könyve 25. fejezetének első három verse jelentette: „Uram, hozzád emelkedem lélekben! Benned bízom, Istenem, ne szégyenüljek meg, ne nevessenek ki ellenségeim! Senki se szégyenüljön meg, aki benned reménykedik, azok szégyenüljenek meg, akik ok nélkül elpártolnak tőled!”. Kiemelte: Isten Igéjének megújító hatalma van, most és mindenkor, az ő lelke által. Felemelkedni lélekben Istenhez, találkozni az ő kijelentéseivel, minden valódi és tartós megújulás ezáltal lehetséges. Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. Minden megújulásnak ez a forrása.

Szombat délelőtt „Megújulás az imádság által” címmel hangzott el gondolatébresztő áhítat, melynek előadója Korsós István, a Magyar Kékkereszt Egyesület elnöke volt. „… mindazt, amiért imádkoztok, és amit kértek, megkapjátok, és meg is adatik nektek.” (Márk 11,24) – hangzott az Ige Korsós István szavai által. „Nem értelek Uram, de bízom benned.” - a megújulásnak is valahol itt van a forrása. Annyi mindent meg szeretnénk érteni, és megannyi dolgot helyre akarunk tenni az életben. Ez pedig úgy lehet valóság, ha bízunk benne, az Úrban – fogalmazott az egyesület elnöke.

Korsós István áhítatát követően három egyesületi tag vehetett át tőle kékkereszt jelvényt, mely hivatalosan is arról tanúskodik, hogy viselője immár több mint fél éve nem tartozik az alkoholfogyasztók népes táborába.

A folytatásban – kiscsoportos beszélgetések keretében – mindenki beszámolhatott élete nagy útvesztőiről; hogyan váltak egykor az alkohol rabjaivá, italozó életmódjuk milyen egyéni, családi tragédiákhoz vezetett, és – keresztény hitük szerint – Jézus Krisztus gyógyító erejével miként tudtak szakítani gyilkos szenvedélyükkel. Arról is szót ejthettek, hol tartanak most személyes életükben, „szabadulásuk” óta volt-e visszaesésük, s ha igen, hogyan sikerült ismét absztinenssé válniuk. Beszámolhattak arról is, milyen „üzenete” volt számukra az elhangzott áhítatnak.

Délután közös énekléssel egybekötött zenés imaórát tartottak Bíróné Szegfű Mariann vezetésével, Révész László kecskeméti baptista közreműködésével, aki keresztény énekek dallamait szólaltatta meg szintetizátoron.

Vasárnap, az úrvacsorás istentiszteleten Hodánics Tamás, a Kecskeméti Kékkereszt Csoport pasztorális vezetője hirdetett Igét: Márk Evangéliuma 14. fejezetének 66-72. verseit (Péter megtagadta Jézust). A lelkész kiemelte: minden megújulás egyben fordulópont is, egy lehetőség, melyet Isten ad elénk. Kérdés, hogy mi is újabb esélyt, az Úr ajándékát látjuk-e benne. Egyáltalán fontosnak tartjuk a megújulást, megvalljuk Isten előtt életünk kudarcait, akarunk megoldást keresni, imádkozunk érte? Isten bármikor készen áll segítő kezet nyújtani számunkra, vezetni bennünket a gyötrelmes úton. Részéről ő már születésünkkor aláírta az erről szóló „szerződést”, csupán arra vár, hogy később mi is megtegyük ugyanezt.

Délben közös „morzsaszedegetéssel” – egyfajta élménybeszámolóval – idézték vissza a kétnapos tanácskozás számukra legemlékezetesebb pillanatait. Minden résztvevő kifejthette, milyen lelki ajándékokkal gazdagodott a találkozó során.

Háttér:

A Magyar Kékkereszt Egyesület munkatársai alkoholizmusban szenvedő emberek testi-lelki gyógyulását segíti elő úgy, hogy keresztény hitben megismertetik velük Isten szabadító erejét. Ennek érdekében ifjúsági felvilágosító, prevenciós munkát, valamint utógondozó-rehabilitációs tevékenységet végeznek. Alkohológiai szakintézetet tartanak fenn Dömösön, ahol háromhetes gyógyító kurzusokon vehetnek részt a szabadulni vágyók. Jelenleg 48 utógondozó csoportjuk működik szerte az országban, így Kecskeméten is.

Kép és szöveg: Tódor Norbert

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház