Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2015. szeptember 24. 08:23

Gandhit festették az Indiában élő magyar művésznők

Képgaléria
Gandhit festették az Indiában élő magyar művésznők
Indiában élt, magyar származású festőművésznők alkotásaiból nyílik kiállítás a Móra-múzeumban: az anya, Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet olyan indiai történelmi szereplőket is megfestettek, mint Mahatma Gandhit, India kultikus politikusát és szellemi vezetőjét. A tárlatot szeptember 25-én, pénteken 18 órakor India Magyarországi Nagykövete nyitja meg.

1930-ban költözött Indiába a nagykanizsai Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet képzőművész egy látomás hatására. A két nő egész további életét Indiában töltötte: megismerkedtek Mahatma Gandhival, az indiai függetlenségi harc vezetőjével, akiről később portrét is festettek. A lány Indira Gandhi, India miniszterelnöknőjének közeli barátja lett, akit 1984-ben tragikus körülmények között saját testőrei gyilkoltak meg.

A szegedi múzeumban a két festőművésznő alkotásait ismerhetik meg most az érdeklődők: a közel negyven festményen csendéletek, tájképek, a buddhizmussal kapcsolatos látomások elevenednek meg. Emellett bemutatják a nagy indiai közéleti személyiségekről, politikusokról készült portréikat, valamint a festőnők használati tárgyait, ékszereit és buddhizmussal kapcsolatos emlékeit is.

Az „India arcai” című kiállítást szeptember 25-én, pénteken 18 órakor India Magyarországi Nagykövete nyitja meg.

A kiállítást szeptember 25-én, pénteken 18 órakor India Magyarországi Nagykövete nyitja meg a Móra Ferenc Múzeumban. Az eseményre tisztelettel várjuk a sajtó képviselőit! 

Kövessen minket a Facebookon is!