Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2015. szeptember 28. 08:42 | Szerző/forrás: MTI / keol.hu

Mindszenty-szobor avatás Kecskeméten

Képgaléria
Mindszenty-szobor avatás Kecskeméten
Mindszenty József hercegprímás szobrát avatták fel vasárnap, szeptember 27-én Kecskeméten a Mindszenty Társaság szervezésében, a Nagytemplom előtt.

Az ünnepség érseki szentmisével kezdődött 15 órakor a Kecskeméti Római Katolikus Plébániatemplomban. Bemutatta dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. A szentmisét a szoboravatás követte, majd a Mindszenty emlékérem átadására került sor. Az emlékérmet idén a Magyar Pálos Rend kapta. Átadja Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke.

Máté István csongrádi szobrászművész mellszobra előtt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke úgy fogalmazott: Mindszenty bíboros életútja a keresztény Magyarország 20. századi szenvedéstörténetét példázza.

Hangsúlyozta, Mindszenty bíboros \"eddig is jelen volt (...) a szívekben, imákban és sóhajokban, múltat idéző gondolatokban és az aggodalmas jövőt látó képekben\".

\"Magyarországon a jelenkorban nemcsak a magyar egyház, nemcsak a magyar vallás, nemcsak Magyarország sorsa forog kockán, hanem elsősorban a katolicizmusnak az ügye az egész világon\" - idézte a bíboros 1945-ben papírra vetett, szavai szerint ma is \"kegyetlenül időszerű\", gondolatait Lezsák Sándor.

A Mindszenty Társaság elnöke kitért arra, hogy \"a félelmetes és fenyegető hírek hatása alatt, a migránsáradat feszültségében kérdezik\" ma az emberek a közeli és a távoli jövőt kutatva, hogy \"mi lesz itt\".

Lezsák Sándor szerint rendkívüli erőforrás kell ahhoz, hogy a „mi lesz itt?\" kérdésre, a „mi leszünk itt válasz\" rendíthetetlen hitével és biztonságával tegyük a \"történelmi hazánk érdekében dolgainkat.

Az Országgyűlés alelnöke kiemelte, a magyar katolikusoknak erőforrás a szentek élete és \"erőforrás minden olyan történelmi, nemzeti sikerélmény, amely mögött közösségek munkája, összefogása, küzdelme van\".  \"Történelmünkből megtanulhattuk\", hogy csak olyan törekvés jut diadalra, amelynek mártírjai vannak - hangoztatta Lezsák Sándor.

A Mindszenty-szobrot Kecskemét önkormányzata és a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány közösen állította. A szobrot Bábel Balázs, Lezsák Sándor, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere és a város két alpolgármestere, Szeberényi Gyula Tamás és Mák Kornél közösen leplezte le.

Kövessen minket a Facebookon is!