Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2015. szeptember 29. 09:24

Tájékoztató a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés kiskőrösi üléséről

Képgaléria
Tájékoztató a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés kiskőrösi üléséről
A megyei közgyűlés szeptemberi ülését a megyeiség szellemében ezúttal Kiskőrösön tartotta. Rideg László elnök két ülés közötti beszámolójában az önkormányzat elmúlt havi területfejlesztés, vidékfejlesztés, megyemarketing és nemzetközi kapcsolatok terén végzett tevékenységéről szólt. Ezt követően említést tett a közelmúltban a jégeső-elhárító rendszer ügyében, a Vajdaságba tett látogatásáról és az ott történt eredményes tárgyalásokról, továbbá a polgármestereknek a TOP pályázatokról a megyeházán tartott tájékoztatóról. Eszerint a megye számára összesen 63 milliárd Ft területfejlesztési célú uniós támogatás lesz elérhető. Végezetül a soltvadkerti Frittmann Pincészetben a bortermelőknek bemutatott dán seregélyriasztási módszerről számolt be a képviselőknek.

A közgyűlés elnöke rövid tájékoztatást adott a Megyei önkormányzat 2015. évi költségvetési rendeletének módosításáról, mely az elmúlt időszakban történt változások, központi pótelőirányzatok és egyéb támogatás engedélyezése miatt vált indokolttá.

 

Az igazságszolgáltatás működőképessége folyamatosságának biztosítása érdekében a köztársasági elnök határozata értelmében szükségessé vált 3 bírósági ülnök soron kívüli választása. Lajter Katalin (Csávoly), Milyacski Ibolya (Baja) és Trázer Ágnes (Baja) jelöltek a Kecskeméti Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra való kinevezésételfogadta a közgyűlés. 

A testület megtárgyalta és elfogadta a 1562/2015. (VIII.12.) Kormányhatározatnak megfelelően módosított, Bács-Kiskun Megye Integrált Területfejlesztési Programját, melyet ezt követően a szakemberek megküldtek a Nemzetgazdasági Minisztérium részére.

Pozitív döntés született Kőtörő Miklós 1994-ben elhunyt, volt közgyűlési elnök emléktáblájának a Megyeháza épületében való elhelyezéséről. Kőtörő Miklós volt az országban az elsőként megválasztott megyei elnök. Az emléktábla elhelyezésének gondolatát nem csak az egykori vezető példaértékű érdemei és munkássága, hanem egyben a helyi önkormányzatok megalakulásának 25. évfordulója is adta.  

 

Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés korábban kezdeményezte a Falufelújítási és Műemléki Alapítvány alapító jogainak visszaigénylését a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól. Mivel azonban nincs jogszerű lehetőség erre, visszavonta az Alapítvány alapítói jogainak gyakorlásáról szóló határozatát.

 

A képviselők döntöttek arról is, hogy a németországi Schwarzwald-Baar járástól ajándékba kapott tábori konyhát az önkormányzat a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak ajándékozhassa, mely azt a Bajai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokságon helyezi majd el.   

 

Szántó István, a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság elnöke beszámolt a közgyűlésnek a Bizottság 2015. első félévi igen tartalmas és gazdag munkájáról. A Bizottság ez idő alatt 3 ülést tartott, melyek mindegyike határozatképes volt, június 30-ig 140 határozatot hozott és összesen 72 nemzeti értéket vett fel a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba. Balogh László képviselő kiemelte Dr. Bankó Ágnes megyei aljegyző e területen végzett, elismerésre méltó, áldozatos munkáját.  

 

Végezetül a közgyűlés megvitatta és egybehangzóan támogatta Kecskemét Európa Ifjúsági Főváros 2018 cím elnyeréséért benyújtott pályázatát azzal, hogy a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat saját kezdeményezéseivel részt kíván venni annak programjaiban. Az első fordulóban 20 város pályázott és ebből 5 jutott tovább a verseny döntőjébe. Kecskemét mellett a portugál Cascais, a vajdasági Újvidék, az angol Manchester, valamint az olasz Perugia küzdhet tovább a megtisztelő címért.  

 

 

 

Napirendi pontok:

 

1.       Tájékoztató két testületi ülés közötti ügyekről

                Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

2.       Előterjesztés a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 2015. évi költségvetési rendeletének módosítására

                Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

3.       Előterjesztés a kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról szóló 5/1996. (IV.5.) Kgy. sz. rendelet módosítására

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

4.       Előterjesztés bírósági ülnökök soron kívüli választására

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

5.       Előterjesztés a 2015. évi megyei kitüntető díjak odaítélésére (Zárt ülés anyaga, később postázva)

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

6.       Előterjesztés Bács-Kiskun Megye Integrált Területfejlesztési Programja módosítására

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

7.       Előterjesztés Kőtörő Miklós volt közgyűlési elnök emléktáblájának elhelyezésére

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

8.       Előterjesztés a Bács-Kiskun Megyei Falufelújítási és Műemléki Alapítvány ügyéről.

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

9.       Előterjesztés tábori konyha ajándékozására a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

10.   Beszámoló a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság 2015. első félévi munkájáról

Előadó: Szántó István, az értéktár bizottság elnöke

11.   Előterjesztés a Kecskemét Európa Ifjúsági Fővárosa 2018 pályázatának támogatása

Előadó:

12.   Egyéb ügyek

 

Kövessen minket a Facebookon is!