Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2015. október 26. 15:53

CSERNOVICZKI ÉVA ÉS KOKÓ IS HARCBA SZÁLLNAK A KÖRNYEZETVÉDELEMÉRT

CSERNOVICZKI ÉVA ÉS KOKÓ IS HARCBA SZÁLLNAK A KÖRNYEZETVÉDELEMÉRT
Csernoviczki Éva olimpiai bronzérmes cselgáncsozó és Kovács „Kokó” István olimpiai és kétszeres világbajnok ökölvívó is a környezetvédelem szorítójába lépnek ma, hogy az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) internetes játékában népszerűsítsék az italos karton szelektív gyűjtését és újrahasznosítását. A legnagyobb közösségi oldalon egy hónapon át futó ÖTDOBOZOS JÁTÉKOK környezetvédelmi sorozatban már két ügyességi és két tudásjátékban is próbára tehetik magukat a résztvevők. A környezetvédelmi ismeretek elsajátításán túl a játékosok értékes fődíjat nyerhetnek, sőt a legjobban teljesítő résztvevők az akciót támogató olimpikonokkal is találkozhatnak.

Játssz, gyűjtsd a pontokat, szelfizz az olimpikonokkal

Magyarországon 12 ezer tonna italos kartondobozt bocsátanak ki évente, amelynek mindössze 23%-át gyűjti vissza a lakosság. A lehetőség tehát a hulladéklerakókon hever, így nem véletlen, hogy az IKSZ határozott célként tűzte ki, hogy a visszagyűjtési arány 2020-ra elérje az 50%-ot. Mindeközben, a globális fakitermelés hatására a világon jelenleg 36 óránként tűnik el egy Budapest méretű erdő, ezért az IKSZ új közösségi média játéka a környezetvédelmi szemléletformálást célozza meg, a fiatalok számára közkedvelt formában.

 

Az ÖTDOBOZOS JÁTÉKOK során a játékosok vidám és interaktív formában tanulhatják meg az italos karton szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának helyes lépéseit, míg a környezetvédelmi kvízek teljesítése révén új és érdekes ismeretekre tehetnek szert. A résztvevők minden játékban három szinten mérettethetik meg magukat, amelyek sikeres teljesítésével – az olimpikonok gratulációi mellett – pontokat gyűjthetnek. Az ÖTDOBOZOS JÁTÉKOK összes „erőpróbájának” sikeres teljesítésével a játékosok értékes fődíjat nyerhetnek, míg a pontrendszerben a tíz legtöbb pontot gyűjtő játékosnak november végén lehetősége lesz találkozni az ÖTDOBOZOS JÁTÉKOK „lánghordozóival”, a kezdeményezéshez csatlakozott olimpikonokkal. Az akcióhoz szakmai partnerként a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. is csatlakozott.

 

„Közel 20 ezer italos karton kell szelektíven visszagyűjtenünk és újrahasznosítanunk, ha szeretnénk megmenteni egy felnőtt fát. Ez talán elsőre soknak hangzik, de ha mindannyian laposra tapossuk és szelektíven gyűjtjük az italos kartont, akkor nagyon gyorsan elérhetünk egy olyan kritikus pontra, ahonnan a szelektív gyűjtés és a zöld szemléletmód beépül az életünkbe és a mindennapjaink szerves részévé válik” – mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója.

 

Kokó ismét a ringben

Az ÖTDOBOZOS JÁTÉKOK környezetvédelmi játéksorozat a mai napon két új játékkal bővül:
a Lapítsd ki! játék során – amelyet Kovács ’Kokó’ István képvisel – a játékosnak laposra kell taposnia az előbukkanó italos kartonokat.

 

„A környezetvédelem és a hulladékkezelés napjaink égető problémái. A fenntartható fejlődés érdekében nem várhatunk holnapig, nem várhatunk másokra – nekünk kell tennünk érte, még ma. Ökölvívóként csak azt tudom tanácsolni minden szelektálás bajnoknak, hogy küzdjenek szívvel-lélekkel a környezetvédelem ügyéért, mert ahogyan egy olimpiai aranyérmet, úgy a szelektív gyűjtés céljait is csak kitartással és szorgalommal lehet elérni” – mondta Kovács ’Kokó’ István, olimpiai és kétszeres világbajnok ökölvívó.

 

Csernoviczki Éva isharcba száll

A Csernoviczki vívó által képviselt Képes Kvíz játékban érdekes környezetvédelmi kell válaszolniuk a játékosoknak, a helyes képekre kattintva.

 

„Fontos tudnunk, hogy az újrahasznosítás a hulladékhierarchia utolsó lépése. Elsőként mindig próbáljunk meg minél kevesebb hulladékot termelni, majd azt követően próbáljuk meg a hulladék újrahasználni. Ha viszont mindenképpen ki kell dobnunk valamit, azt tegyük mindig a szelektív gyűjtőbe”– mondta Csernoviczki Éva, olimpiai bronzérmes cselgáncsozó. 

 

 

 

A játéksorozat négy része az IKSZ közösségi média oldalán érthető el:

 

http://bit.ly/otdobozos

 

https://www.facebook.com/italoskarton

Kövessen minket a Facebookon is!