Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2015. november 5. 15:00 | Szerző/forrás: Magyar Kurír

Film készült Szent Mártonról

A Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft. a Szombathelyi Egyházmegye megbízásából „Vita Martini – Szent Márton élete” címmel készített filmet, mely a jubileumi év jegyében a szent népszerűsítését szolgálja.

A Szombathelyi Televízió stábja 2006-ban részt vett az Aigner Géza, a szombathelyi Szent Márton-templom akkori plébánosa által szervezett zarándoklaton. A résztvevők végigjárták a Szombathelytől Tours-ig vezető Szent Márton európai kulturális útvonalat. Ez azokat a településeket köti a össze, amelyek kötődnek Szent Mártonhoz, ahol őrzik kultuszát. Az útvonalon található emlékekről filmfelvételek készültek.

Ezeket kiegészítve a Szombathelyi Televízió munkatársai jeleneteket forgattak Szent Márton életének eseményeiről. Száz statiszta vett részt a forgatásokon a szombathelyi helyszíneken.

A hatvanperces film részben játékfilmes, részben dokumentarista elemekkel ad képet Szent Márton életéről, koráról, lelkiségéről. Az alkotás a Helyi Televíziók Országos Egyesületének éves közgyűlésén az egyéb filmek kategóriában első helyezést ért el.

\"\"

2016-ban ünnepeljük Szent Márton születésének 1700. évfordulóját. A Szombathelyi Médiaközpont a maga eszközeivel szeretne hozzájárulni Szent Márton személyének jobb megismeréséhez – mondta Lovass Tibor, a médiaközpont igazgatója a szombathelyi püspöki palotában tartott sajtótájékoztatón. A filmet oktatási intézményekhez, illetve a tíz esperesi kerület vezetőjéhez, kistelepüléseken működő televíziós csatornákhoz juttatja el az egyházmegye, hogy ezáltal is egyre szélesebb körben ismerhessék meg a savariai születésű szent alakját – emelte ki Veres András megyéspüspök.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház