Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2015. november 13. 01:43

Novemberben is Szakmai Műhely a hajléktalanokért

Képgaléria
Novemberben is Szakmai Műhely a hajléktalanokért
Szakmai Műhely címmel e hónapban is megtartották hagyományos időszaki tanácskozásukat a hajléktalan-ellátásban résztvevő kecskeméti szervezetek, intézmények munkatársai, képviselői csütörtökön a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Szervezetének Gondviselés Házában. A megbeszélésen az aktuális helyzetkép került terítékre: milyen változások, események történtek mostanában az egyes szociális intézmények életében; mi várható a közeljövőben; milyen kihívásokkal, esetleges gondokkal, problémákkal kell szembenézniük az elkövetkezendő téli időszakban. A szakmai fórumon Engert Jakabné önkormányzati képviselő, az Esélyteremtési Bizottság elnöke is részt vett.

Kecskeméti Közterület Felügyelet időközben komoly szervezeti átalakuláson ment keresztül, új neve: Kecskeméti Városrendészet. Tapasztalataik szerint egyes hajléktalanok agresszív kéregető magatartást folytatnak Kecskemét közterein. Általános jelenség a főtéri rongálás és egyéb oda nem illő magatartás (köztéri alkoholfogyasztás, drogozás, szemetelés, vizelés, székletürítés, leplezetlen szexuális tevékenység stb.). A Magyar Máltai Szeretetszolgálat részéről az alábbiakat válaszolták: nem csak hajléktalanok követnek el ilyen és hasonló cselekményeket, a fiatal korosztály egyre nagyobb hányadára jellemző az efféle deviancia. A fedélnélkülieknek egy „lecsúszott kemény magja\" – saját döntésük, életvitelük alapján – kimarad az ellátásból. Részben ennek következményeként többségük rendkívül agresszív, lényegében teljesen kezelhetetlen. Azonban a jogszabályok adta kereteken belül mégis megpróbálnak rajtuk segíteni, amennyire lehetséges. 

Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságának képviselője jelezte: fennakadások lehetnek télen a szociális tűzifa ellátás terén. Engert Jakabné válaszában kiemelte, hogy e vonatkozásban Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a Városi Szociális Közalapítványon keresztül (!) nyújt segítséget (lehetőség szerint) minden rászorulónak. Ennek figyelembe vételét kérte az egyes szervezetektől.

Kecskeméti Gyermekjóléti Központ és Családsegítő Szolgálat munkatársa arra emlékeztetett, hogy nem csak rászorultakat várnak, bárkitől szívesen fogadnak (állampolgári) bejelentéseket segítségre szoruló családok vonatkozásában. További intézkedéseik jellegét a helyszínen lefolytatott környezettanulmány eredménye fogja meghatározni. Problémaként jelölték meg, hogy Kecskeméten nem működik tanyagondnoki szolgálat, így a külterületeken élő nélkülözők duplán hátrányt szenvednek, ugyanis rendkívül nehezen (vagy egyáltalán nem) érik el őket.

A Wojtyla Ház idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Állami támogatásban máig nem részesül, alapítása óta adományokból tartja fenn magát. Nagylelkű adakozók – több száz cég és magánszemély – anyagi hozzájárulásával az intézmény vezetői, Farkas P. József alapító igazgató és felesége folyamatosan bővítik a Karol Wojtyla Barátság Központ szolgáltatásainak körét. Hajdanán népkonyhaként kezdték megvalósítani maguk szabta küldetésüket egy ütött-kopott belvárosi önkormányzati épületben, amiből mára patinás küllemű átfogó szociális intézményt \"faragtak\". Tevékenysége nem hasonlít az állami népjóléti intézményekéhez, inkább hiánypótlónak tekinthető. Például egyetlen más szervezet sem foglalkozik közösségépítéssel. Ennek érdekében alapították meg nemrégiben a nyugdíjasklubot, melyhez bárki csatlakozhat, aki kulturált körülmények között, társaságban szeretné eltölteni szabadidejét – az ebédlőben kártyázva, sakkozva, vagy éppen kirándulásokon, kiállítótermekben. A Wojtyla sorsközösség kiveszi részét az új közterületek kialakításából, fenntartásából is: önkénteseik kapálnak, füvet nyírnak, virágot ültetnek, parkosítanak, (vállalkozói közreműködéssel) köztéri Krisztus-kereszteket hoznak rendbe, újítanak fel. Mindemellett az intézmény munkatársai személyre szabott segítséget nyújtanak az álláskeresésben, továbbá nyelvtanfolyamot, orvosi előadásokat, jogi tanácsadást, véradó alkalmakat szerveznek, és közösségük eltemeti a hozzátartozó nélküli, magányosan elhunytakat. Legújabb szolgáltatásként pedig - ebéd mellett - reggelit is osztanak a házba betérő rászorulóknak. És jön a karácsonyi ünnepkör főtéri ebédosztással, élő betlehemmel, boráldással... Nehézségként jelölték meg az állami támogatás hiányát, ami némiképp lassítja ugyan az intézmény további gyors ütemű fejlődését, de nem jelent számukra leküzdhetetlen akadályt. A Wojtyla Ház legfrissebb hírei mindazonáltal a www.wojtyla.hu oldalon tekinthetők meg.

A Kecskeméti Kékkereszt Csoport alkoholbeteg-mentő misszió képviseletében említést tettek a rendkívül sikeres balatongyöröki református gyülekezeti táborozásról, amelyen mintegy húsz kékkeresztes gondozott tudott – alapítványi és pályázati támogatással – részt venni. Szeptemberben pedig eredményesen szervezték meg a Magyar Kékkereszt Egyesület háromnapos országos találkozóját Nyárlőrincen, a Kecskeméti Református Egyházközség Emmaus missziós házában. Végezetül – külön napirendi pontként, esetmegbeszélés keretében – néhány „nehéz ügyfél\" alternatív útkereséséről számoltak be.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Szervezetének munkatársai arról tájékoztattak, hogy felkészültek a téli időszakban felmerülő szokásos teendőik (diszpécser- és utcai szolgálatok, krízisautó, étkeztetés) ellátására. Megoldandó feladatot jelent azonban számukra a TBC elleni küzdelem (eddig négy fertőző beteg fordult meg náluk), továbbá jelenleg kevés férőhely áll rendelkezésre hölgyek számára a Matkói úti hajléktalanszállón.

2015. november 26-án 15 óra 30 perces kezdettel kerül megrendezésre a Hajléktalan Szolidaritási Nap „Egy délután a hajléktalanokért” címmel. A végleges programot néhány napon belül ismertetik. Az esemény helyszíne: Kecskemét főtere (rendezvénysátor a Városháza épülete és a Nagytemplom között). Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

(A mellékelt fotók a februári „Hajléktalanokért” Szakmai Műhelyen készültek.)

Kép és szöveg: Tódor Norbert

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház