Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2015. november 26. 14:44

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Gazdasági Programja (2015-2020)

Kecskemét Megyei Jogű Város új Gazdasági Programjának elkészítése törvényi kötelezettség, amelyet Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény szabályoz. Az új Gazdasági Program készítésénk indokai között a törvényi kötelezettségen túl megjelentek a 2008-2009-es gazdasági válság sokrétű hatásai (gazdasági kiszolgáltatottság csökkentése, a városüzemeltetés felértékelődése, az energiahatékonyság fokozása, a város versenyképességének növelése, innovációs teljesítményének növelése, stb.). Szintén indokolja az új programot a változó európai és hazai szabályozási és fejlesztéspolitikai környezet, az új társadalmi és gazdasági igények megjelenése, valamint az a tény, hogy elindult az új európai uniós költségvetési és tervezési ciklus.

A Gazdasági Program üzenete az elmúlt évtizedek törekvései mellett új irányokat is tartalmaz. Változatlanul megjelenik a város gazdasági erejének nővelése, a vállalkozási környezet vonzőbbá tétele; az infrastrukturális és gazdasági felzárkózás, az új irányokra nyitott térbeli kapcsolatok és új térségi, területellátó-szervező funkciók kialakítása, Kecskemét új arculatának keresése.

Új irányként jelenik meg az üzenetek között hogy Kecskemét 2020-ra Magyarország egyik növekedési központjává váljon (termelőipar, 

megfelelő üzleti környezet, energia- és erőforrás-hatékonyság, megújuló energiák alkalmazása, infrastruktúra-modernizáció, gazdasági kapcsolatok szélesítése. A program megfogalmazza továbbá, hogy Kecskemét stratégiai ágazattá kívánja emelni a kutatás-fejlesztést és erősíteni kívánja innovációs teljesítményét. A város jövőbeli gazdaságfejlesztési törekvései a versenyképességet növelő, innovatív, minőségi fejlesztések irányába fognak mutatni, szem előtt tartva a környezetvédelmi szempontokat, valamint a klímaváltozás hatásaira történő felkészülést.

Kecskemét Gazdasági Programja illeszkedik az uniós és hazai dokumentumokhoz, amelyek pillérei az innováció és tudásalapú növekedés, a fenntartható növekedés, valamint a befogadó társadalom, inkluzív növekedés. A program illeszkedése során a készítők figyelembe vették a megyei és helyi stratégiai dokumentumokat is.

A program kapcsán alkalmazott alapelvek: pénzügyi egyensúly biztosítása,

gazdasági növekedés, partnerség a gazdaságban, munkahelyteremtés, foglalkoztatás-bővítés, valós városfejlesztési szükségletek feltárása, hatékony uniós forráslehívás, modern önkormányzatiság, zöld város kialakítása, hatékony városmarketing, közösségi összefogás.

A város 11 programcsoporthoz kapcsolódóan fogalmazta meg

gazdaságfejlesztési törekvéseit, és ezek keretében igyekszik megvalósítani

tervezett beavatkozásait:

1.Ipari park, ipari-, innovációs- és logisztikai területek fejlesztési programja

2.Járműipari és közvetlen kapcsolódó gazdasági ágazatok fejlesztési programja (beszállítói programok, új vállalkozások letelepítésének előkészítése)

3.A helyi KKV-k versenyképességének javítása, a beszállítói képesség növelésének programja (az üzleti infrastrukturális kapacitások bővítése, klaszterszervezetek tevékenységének bővítése, mentorálási és képzési programok, pénzügyi eszközök közvetítése, hitel és tőkekonstrukciók)

4.Turizmusfejlesztési program (adottságokon alapuló gyógy-, kulturális- és szabadidő, valamint öko-, lovas és tanyai turizmus erősítése, a vallási és örökség turizmus alapjainak lerakása, kemping létesítése, szálláshelyek minőségi fejlesztése)

5.Komplex agrár- és vidékfejlesztési program (tanyaprogram, a mezógazdaság jövedelemtermelő képességének növelése, élelmiszerbiztonság fokozása, alkalmazkodó, környezettudatos és energia hatékony mezőgazdaság támogatása, mezőgazdasági és agrár-ipari klaszterek létrehozása)

6.Városi közszolgáltatás-fejlesztési program (egészségügyi, szociális, oktatási és képzési intézmények infrastrukturális és feladatellátási feltételeinek javítása, a városi sportinfrastruktúra felújítása, bővítése, közműberuházások hatékonyságnövelő megvalósítása, városüzemeltetés korszerűsítése

7.Közúthálózat- és közlekedés-fejlesztési program (Intermodális pályaudvar és kapcsolódó közösségi közlekedés fejlesztése,  a térségi elérhetőség javítása, Kecskemét elővárosi közlekedési rendszereinek fejlesztése, a városi és térségi kerékpárforgalmi-hálózat fejlesztése, az e-mobilitás alapjainak lefektetése)

8.Energiagazdálkodási és energiahatékonysági program (középületek,

közintézmények, illetve közterületi világítási rendszer energiatakarékos, okos működtetése, energia-hatékonyságának javítása (BEMS), helyi megújuló energiaforrások [biomassza, biogáz, geotermikus energia, nap- és szélenergia] kiterjedt, adottságokhoz illeszkedő használata)

9.Humánerőforrás-fejlesztés programja

10.”Élhető város”, településfejlesztési program (Sz?chenyi tér revitalizációja, Rudolf Családi Kert és Közösségi Sportpark kialakítása, Homokbánya területének komplex, közterületi-, intézményi- és bérlakás-fejlesztése, Benkó Zoltán Szabadidő Park fejlesztése, Szociális jellegű városrehabilitációs programok)

11.Városi arculatfejlesztési program (városmarketing koncepció készítése,

városmarketing akciók)

 

A Gazdasági Program  elkészítésével az önkormányzat a tulajdonában lévő Kecskeméti Városfejlesztő Kft.-t bízta meg. Az elkészült programot a város közgyűlése 2015. november 25-i ülésén elfogadta.

Kövessen minket a Facebookon is!