Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2015. december 4. 15:22

Az NMHH Médiatanácsa elfogadta jövő évi piacfelügyeleti tervét

A műsormonitoring és a korhatár-besorolási szabályok betartásának vizsgálata áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 2016-ra vonatkozó piacfelügyeleti és általános hatósági felügyeleti tervének középpontjában, amelyet eheti ülésén fogadott el a testület. Döntés született rádiós műsorokban elhangzott vélemények kapcsán érkezett kérelmek elutasításáról is.

Elfogadta és az www.nmhh.huhonlapon már közzétettea Médiatanács eheti ülésén a jövő évi piacfelügyeleti és általános hatósági felügyeleti tervét, amely a korábbi évekhez hasonlóan 2016-ban is a rendszeresen végzett feladatokra fókuszál a hatóság saját fejlesztésű, külföldön is sikeres IRIS monitoringrendszerével. A műsorfelügyelet terén folytatódnak a mintavételes vizsgálatok: a legnagyobb országos médiaszolgáltatók közül sorsolással napi egy televízió vagy rádió három műsoróráját ellenőrzik a médiaigazgatási szabályok teljesülése több mint hatvanféle szempontjából, a helyi, körzeti és az egyéb országos vételkörzetű médiaszolgáltatók esetében két műsoróra kontrollját végzik el, míg közösségi médiumok mindegyikénél kétévente egy-egy műsorhetet monitoroznak. Rendszeresen, szoftver segítségével szűrik a túl hangos reklámok hangerő-kiugrásait is, emellett ellenőrzik a hírműsorok előírt időtartamának, a bűnügyi bulvárhírek, a műsorok hallási fogyatékkal élők számára készített feliratozásának, valamint az idegennyelv-tanulást elősegítő, eredeti nyelven közreadott filmalkotások arányának teljesülését is a médiatörvény előírásainak megfelelően. A televízió- és rádióreklámokra, kereskedelmi közleményekre vonatkozó szabályok érvényesülésének vizsgálatát is a szoftveres mérések könnyítik meg 96-féle szempont szerint. Külön hangsúlyt kap a korhatár-besorolási rendelkezések betartásának ellenőrzése a kiskorúak védelmében, ezt a külföldi joghatóságú médiaszolgáltatók (FEM+, Viasat3, Viasat6, Film+, AXN, Cool, RTL II, Super TV2, PRO4 és Sorozat+) esetében is figyelemmel kíséri a Médiatanács. A terv szerint a nők médiareprezentációja is külön elemzési témakör lesz 2016-ban.

A Médiatanács nem indít eljárást annak az országgyűlési képviselői bejelentésnek nyomán, amely Földi Lászlónak a Kossuth Rádió egyik októberi adásában Angela Merkellel kapcsolatban elhangzott, a nőket degradáló kijelentését kifogásolta. A grémium megállapította, hogy a szóban forgó műsorrész a szólásszabadság tartalmi tűrésküszöbét nem lépte át. Novemberi döntéséhez hasonlóana Médiatanács határozott arról is, hogy hatáskör és illetékesség hiányában nem jogosult érdemi vizsgálatra az MTI hírközzétételi gyakorlatát sérelmező bejelentés alapján. 

Kövessen minket a Facebookon is!