Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2016. január 20. 22:19 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Nagypál Sándor - Országos feladatok, kecskeméti szív

Nagypál Sándor - Országos feladatok, kecskeméti szív
Kecskemét számos szakembert adott az országos szervezetek vezetői posztjaira, akik azonban nem vesztették el kecskeméti kötődésüket. Hírportálunk nemrégiben indított sorozatában bemutatjuk munkájukat, magánéletüket és azt, hogy miként maradtak kecskemétiek. Ezúttal Nagypál Sándort, a több százmilliárd forint értékű Európai Uniós beruházásért felelős Nemzeti Fejlesztési Programiroda ügyvezető igazgatóját ismerhetik meg olvasóink.

Mióta dolgozik Budapesten?

2014 augusztusában kért fel Seszták Miklós fejlesztési miniszter úr, hogy legyek a Nemzeti Fejlesztési Programiroda vezetője, így szeptembertől ismét Budapesten dolgozom. Nagy örömmel fogadtam el a felkérést, mert ebben a munkában olyan kihívást és lehetőséget láttam, amit nem lehetett visszautasítani.

Miért érezte ezt kihívásnak?

Két okból. Egyrészt azért, mert  a már lezárult, 2007-2013 közötti időszakban több tucat nagyon lelassult projektet kellett befejeznünk, úgy, hogy minden a tervek szerint valósuljon meg és hazánk elkerülhesse közel száz milliárd forint büntetés kifizetését az Európai Uniónak a határidő túllépése miatt. Ezt sikerült elérnünk és erre büszke vagyok.  Másrészt azért, mert a társaság egyik meghatározó szereplője lesz az előttünk álló, 2014-2020 közötti fejlesztési ciklusnak, elsősorban a környezetvédelmi beruházások területén.

Mekkora összegű fejlesztésekről beszélünk?

A most zárult KEOP-ciklusban 160 milliárd forint értékű projektért feleltünk, az előttünk álló időszak KEHOP-ciklusában mostani tudásunk szerint 500 milliárd forintot meghaladó beruházást bíznak ránk, így elmondhatjuk, hogy a hazánknak jutó EU-források közel tíz százalékát társaságunk kezeli majd. Több száz önkormányzattal fogunk szerződést kötni, főként környezetvédelmi beruházásokról: ivóvízminőségjavítás, szenyvíz- és csatornaberuházások, valamint a hulladékgazdálkodás területén. Ezen felül a kormány ránk bízott még további, mintegy 30 milliárd forint értékű fejlesztést.

Mit szólt a család, amikor megtudták, hogy Budapesten vállal munkát a családfő?

Korábban már dolgoztam Budapesten, így ismerik, mivel jár az újabb feladat. Megbeszéltük a lehetőségeket, mérlegre tettük az előnyöket-hátrányokat és persze a kihívást, amivel ez a munka jár. Megkaptam a támogatást, mindenben segítenek, így koncentrálhatok a munkára, a feladataimra.

Mivel közlekedik, és mit csinál utazás közben?

Autóval járok Kecskemétről a budapesti munkahelyemre: oda-vissza egy-egy óra az út. Igyekszem hasznosan tölteni az időt, ezért út közben is dolgozom. Egyeztetek az üzleti partnerekkel, kivitelezőkkel, önkormányzatokkal, amit lehet, megoldok telefonos megbeszéléssel.

Mi a munkája?

A Nemzeti Fejlesztési Programiroda vezetése. Társaságunk irányításán túl felelek a nálunk lévő 500 milliárd forint szabályos és a céloknak megfelelő felhasználásáért is. Persze nem vagyok egyedül: kiváló gárdát irányíthatok, munkatársaim magasan képezettek, zömüknek több diplomája is van, elsősorban műszaki-közgazdasági területen. Sokasodó feladataink miatt jelentős létszámbővülés előtt állunk, jelenleg ennek megvalósítása is napirenden van.

Hogyan telik egy napja?

Reggel hatkor kelek, hétkor már indulok, s az út alatt már dolgozom. Amikor beérek, az aláírandókkal foglalkozom - ezekből estenként több mint száz is vár - mindent elolvasok aláírás előtt. Ezt követően jönnek a tárgyalások, egyeztetések. Állami tulajdonú társaságként szinte minden nap tárgyalunk különböző minisztériumokkal, legfőképpen természetesen a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékes államtitkárságaival. Emellett több száz önkormányzattal is kapcsolatban állunk.

Általában öt óra körül indulok haza - persze ha munka van, akkor később. Addig maradok, ameddig kell, akár hétvégén is dolgozunk, ha a feladat megköveteli.

Az, hogy városvezető volt az előző ciklusban, jelent előnyt a mostani pozíciójában?

A munkánkat úgy fogjuk fel, hogy partnereink sikerében vagyunk érdekeltek. Azt szeretnénk, hogy a településeken élő emberek érezzék jól dolgozunk, a kivitelezők is jól dolgoznak, az önkormányzat vezetői pedig azt teljesítik, amit vállaltak.

Városvezetői tapasztalataimat ebben jól tudom kamatoztatni, mert tudom, mire van szüksége az önkormányzatoknak. Arra törekszünk, hogy valós segítséget nyújtsunk a településeknek a beruházások megvalósításában.

Felesége hogyan tudja ellátni a Budapesten dolgozó édesapa „szerepét\"?

Nagyságrendekkel több feladatot vállal - ezért nagyon hálás vagyok neki. A gyerekek iskolai ügyei, a délutáni foglalkozások, programok szervezése mind-mind rá hárul. Persze, ha lehet, én is kiveszem a részemet a családi munkamegosztásból, de tény, erre nem jut mindig időm. Persze, ha lehet, elviszem a gyermekeimet az iskolába, és csak ezután indulok a munkahelyemre. Ha az időbe belefér, korán reggel még úszom is egyet a Kecskeméti Fürdőben. 

Mennyi időt tölt Kecskeméten?

Továbbra is itt élek. Nem szándékoztam Budapestre költözni, kecskeméti akartam maradni. Nem csak városvezetőségem alatt voltam patrióta, hanem most is az vagyok. Szeretnék sokat tenni mostani pozíciómban is a városért.

Ön szerint mit jelent kecskemétinek lenni?

Születésünk pillanatában kapjuk a helyi identitást. Bennem is ez dolgozik, így „kecskemétiként dobog a szívem\". Nagyon jó magyarnak, de kecskemétinek is lenni: ez a kettő összefonódik bennem.

Vannak új barátai Budapesten?

Négy évtizede vízilabdázom, ebből fakadóan sok barátom van Budapesten és Kecskeméten egyaránt. A kapcsolataimban nem okozott nehézséget az ingázás, marad időnk egymásra: a hétvége a családé és a barátoké.

(keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!