Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. február 2. 21:21 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

„Eltáncolt” fotográfiák a Katona József Színházban

„Eltáncolt” fotográfiák a Katona József Színházban
A kortárs tánc és a vizuális művészet különös találkozásának lehettünk tanúi a Balett + sorozat január 29-ei bemutatóján. Barta Dóra, a Kecskemét City Balett vezetője a rendhagyó előadássorozat második produkciójának létrehozásához a Magyar Fotográfiai Múzeum munkatársait kérte fel alkotótársnak. (A fotó illusztráció)

- Hogyan választották ki az est vizuális anyagát? - kérdeztük Barta Dóra Harangozó Gyula-díjas, Érdemes Művész koreográfustól.

- A Magyar Fotográfiai Múzeum vezetője, Baki Péter lehetővé tette a táncművészeink számára, hogy megismerkedjenek a múzeum archívumának rendkívül gazdag anyagával. A döntés ugyanis ezúttal a táncosok kezében volt: korszaktól, stílustól függetlenül kiválaszthattak egy-egy alkotást, amelyet különösen fontosnak éreztek, s amelyről úgy gondolták, a kortárs táncművészet eszközeivel meg tudják fogalmazni a megragadott pillanat mögött rejlő világot. Én magam is nagyon kíváncsi voltam, milyen képekre voksolnak, s úgy érzem, remekül választottak.

- A koreográfiák is rendhagyó módon készültek?

- Az est kulcsa a pólusváltás. Ennek megfelelően a művészek nem csak az alkotások kiválasztásához, de a koreográfiák megalkotásához is szabad kezet kaptak. Ez egy nagyon fontos lehetőség számukra, hiszen a produkcióikban nem csak előadóművészként jelenhetnek meg, de kreatív alkotó énjüket is megmutathatják. Számomra egyetlen feladat maradt: valamiféle egységbe formálni az egymástól sok szempontból különböző hat etűdöt.

- Mi teremt kapcsolatot a részek között?

- Maguk a művészek. A művészek energiája, szellemisége, tehetsége a legfontosabb kohéziós erő.

- A Balett+ első előadása Csík Jánossal és az Esszencia zenekarral közös produkció volt. Milyen visszajelzéseket kaptak?

- Nagyon pozitív volt a fogadtatás! A közönség visszajelzése beigazolta, hogy a különböző művészeti ágakat képviselő, kvalitásos alkotók együttműködéséből izgalmas, érdekes produkciók születhetnek. Az előadás több meghívást kapott: Szombathelyen a Szent Márton emlékév nyitóelőadásaként mutathattuk be, felléptünk a Nemzeti Színházban az Esszencia vendégeként, de a Nemzeti Táncszínház is jelezte fogadókészségét.

- Folytatás?

- A sorozat következő két előadását, amelyet Szilágyi Áronnal és zenekarával, az Airtist-tal, valamint Kőszegi Ákossal szeretnénk létrehozni, várhatóan a következő évadban láthatja a közönség. A Kecskemét City Balett művészeire komoly feladatok várnak az évad második felében, hiszen nem csak a színházi előadásokban kell magas színvonalú teljesítményt nyújtaniuk, de hamarosan megkezdjük a KCB következő önálló produkciójának próbáit, amelynek bemutatója várhatóan júniusban lesz. Sok munka vár tehát ránk, s továbbra is az a célunk, hogy a maximumot hozzuk ki magunkból, a próbateremben és a színpadon egyaránt. 

(kecskemetikatona.hu / Rákász Judit)

(keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!