Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. február 3. 22:16 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Zombor és Salacz: az idei év a családok támogatásáról és az adócsökkentésről fog szólni

Zombor és Salacz: az idei év a családok támogatásáról és az adócsökkentésről fog szólni
Magyarországon a 2016-os év a családok támogatásáról és az adócsökkentésről fog szólni - jelentették be közös sajtótájékoztatón szerdán délelőtt Kecskemét országgyűlési képviselői, dr. Zombor Gábor és dr. Salacz László.

 

- Az elmúlt időszakban jó néhány olyan fontos változás történt Magyarországon, ami fontos a kecskemétiek számára is -kezdte dr. Zombor Gábor. - Olyan helyzet állt elő, ami korábban talán csak egyszer volt: 2015 júniusában már elfogadta a 2016-os költségvetést a Parlament. Azok a keretek, és irányok pedig, amit a kormány javaslatára a Parlament akkor meghatározott, ezekben a hónapokban realizálódnak. 

A legfontosabb célja 2016-ban mind a kormányzatnak, mind pedig a kormánypárti frakciónak, a családok támogatása és az adócsökkentés. Ennek a lehetőségét az a stabilitás teremti meg, amelyet az elmúlt 5 éves kormányzás jelentett az országnak.

- Hiszen néhány éve még nem arról lehetett gondolkodni, hogy generálisan személyi jövedelemadót lehessen csökkenteni, és nagy rétegeket érintő fogyasztási adócsökkentés történjen. Vagy akár olyan kedvezményeket és pénzbeli támogatást lehessen adni nagyszámú állampolgárnak, ami 2016-ban már realitássá is válik - emlékeztetett dr. Zombor Gábor. - Ezért gondoljuk és hisszük azt, hogy azok az erőfeszítéseink, amelyek mind a nagy társadalmi rendszerekben, mind a gazdaságpolitikában döntően a nemzeti érdekek figyelembevételével és az Európai Unió, valamint a világgazdaság által biztosított mozgástéren belül megtörténtek, sikeresek voltak. A reformok működnek Magyarországon! Az eredményeink miatt lehet most arról beszélni, hogy ne a megszorításokról szóljon az új év, amitől sok-sok éve még félni kellett... 

- Most családi adókedvezményről, adócsökkentésről, otthonteremtési kedvezményről szólnak a hírek. Úgy gondolom, hogy jó irány, amit 2016-ban az ország megcélzott. Ennek a gazdasági, pénzügyi háttere is rendelkezésre áll. Hiszen az is egy nagyfokú stabilitást mutat, ha egy ország egy nagyon súlyos válsághelyzet után képes arra, hogy fél évvel a tárgyév kezdete előtt olyan költségvetést tud alkotni, amely utána nem arról szól, hogy hogyan kell foltozgatni. Hanem arról szól, hogy plusz bevételek keletkeznek és elindulnak azok a pozitív folyamatok, amelyekről a mai sajtótájékoztatón is be tudunk számolni.

A részleteket Kecskemét másik országgyűlési képviselője, dr. Salacz László ismertette:

- A magyar gazdaság teljesítménye 2010-től kezdve folyamatosan növekszik. A kormány pedig mindig érzékeny volt arra, hogy a 2010-től folyamatos gazdasági növekedésből a társadalom minél szélesebb rétegei részesedjenek. Mint említettük: 2016 az adócsökkentés éve lesz. Január 1-től az szja a korábbi 16 százalékról 15 százalékra csökkent. A sertéshús áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentette a kormány, aminek már látni a lakossági fogyasztói árakban a hatását. Ez a pozitív tapasztalat járul hozzá ahhoz, hogy az áfa csökkentés folytatódhasson a közeljövőben. A sértéshús mintájára ugyanis a baromfi áfájának csökkentését is tervezi a kormány. Valamint áfa csökkentés érinti az új lakóingatlanok építését is. 

A családi adókedvezmény a kétgyermekes családokat úgy érinti, hogy a gyermekenkénti 10 ezer forintról 12.500 forintra növekedett a kedvezmény összege. 

- A kormány 2015 nyarán bevezette a családi otthonteremtési kedvezményt, amit idén tovább folytatott és fejlesztett is. A háromgyermekes és ennél több gyermekes családok 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatásban részesülnek. Amihez további kedvezményként 10 millió forintos összeghatárig kedvező kamatozású hitelfelvételi lehetőség társul. Valamint eltörölték a 160 négyzetméteres felső korlátot és tervezik eltörölni a 30 milliós felső határt is.

Lehet mondani, hogy Kecskemétet és a környező településeket - továbbá általában a vidéket - kedvezően érintő változás még a CSOK-nál az is, hogy a szigorú összkomfortos szabályokon is változás történhet. 

- Konkrétan ez azt jelenti, hogy több forrásból is értesültünk arról, hogy a szabályok szigorúak, amit jeleztünk a kormány felé, ahol „nyitott fülekre\" találtunk - számolt be erről dr. Salacz László. - Úgy tudjuk, hogy a mai kormányülésen születik arról döntés, hogy az összkomfortos házakra igénybe vehető CSOK kedvezmény előírásait enyhítik ott, ahol nincs lehetőség szennyvízcsatornába, illetve ivóvíz vezetékre történő bekötésre. Az előírás ezeken a helyeken az lesz, hogy az egészséges ivóvízhez jutás feltételei legyen biztosítottak (a szerkesztő megjegyzése: ez nyilván fúrt kúttal is megoldható), illetve az építési rendeletben korábban már engedélyezett módokat (derítő használatát) lehessen alkalmazni a szennyvízbekötéshez.

(keol.hu)

 

Kövessen minket a Facebookon is!