Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. február 8. 21:34 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Országos sikert értek el a kecskeméti gimnazisták

Országos sikert értek el a kecskeméti gimnazisták
Kettős kecskeméti siker született a Miskolcon csütörtöktől vasárnapig megrendezett országos Dürer Matematika-, Fizika-, és Kémia Versenyen. A Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium PI-ngvinek nevű csapata országos első lett „A kategóriában\" matematikából. A másik kiváló eredmény egy Bányais-Katonás összefogásnak köszönhető: a két iskola közös csapata ugyanezen a versenyen „C+ kategóriában\" országos 2. helyezést ért el.

PI-ngvinek nevű csapat tagjai: Török Ágoston, Mihalik Bálint, Józsa Tamara.

Felkészítő tanárok: Varga József, Kiss Róbert, Brenyó Mihályné, Aszódiné Pálfi Edit.

A másik eredmény egy Bányais-Katonás összefogásnak köszönhető. A Dürer verseny  legerősebb kategóriájában a két sikeres gimnázium „összetette\" a sikeres gyerekeket, és az összedolgozásnak meg is lett az eredménye. A „C+ kategóriában\" országos 2. helyezést ért el a közös Matekos Mamutok nevű csapat.

A csapat tagjai: Mikulás Zsófia, Dobák Dávid (Katona Gimnázium) és Simon Dániel Gábor (Bányai Gimnázium.)

Felkészítő tanárok: Csordás Péter, Csordásné Szécsi Jolán, Varga József, Szűcs Gábor, Juhász Péter, Pósa Lajos.

Háttér:

A Dürer Verseny egy egyetemisták által szervezett, 2007 óta évente megrendezésre kerülő természettudományos csapatverseny, amely nevét Albrecht Dürer után kapta.

A döntő minden évben február elején kerül megrendezésre Miskolcon a Földes Ferenc Gimnáziumban. A verseny péntek reggel a csapatok regisztrációjával kezdődik, majd 3 óra áll a csapatok rendelkezésére egy 6 feladatból álló feladatsor megoldásához. Az első 5 feladatot írásban kell kifejteniük, azonban a 6. feladat eltér a versenyeken megszokottaktól, egy stratégiai játékban kell a csapattagoknak legyőzniük a szervezőket.

Szombat délelőtt kerül sor az úgynevezett relay-re, váltóversenyre. A fizikából és kémiából indulóknak egy kicsit eltér a verseny felépítése. A fizikásoknak pénteken egy 3-5 elméleti feladatot kell megoldaniuk, szombaton pedig egy mérési feladatot kell végrehajtaniuk. A kémiából indulóknak annyiban tér el a verseny felépítése a matematikából indulóéktól, hogy a pénteki feladatsorban nekik a 6. feladat egy kísérlet bemutatása a szervezőknek. Az eredményhirdetés pedig vasárnap délelőtt van.

(keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!