Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. február 10. 09:05

„Eljegyzés a tudománnyal” elő Valentin-napi bemutató madárgyűrűzés a fővárosi Túzok utcában

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Budapesti Helyi Csoportja télbúcsúztató madárgyűrűzésre hívja az érdeklődőket és a média képviselőit Budapest egyik legizgalmasabb védett lápjára, a X. kerületi Túzok utcába 2016. február 13-án (szombaton) 9-12 óra között. Az ingyenes rendezvény célja egy nádas-bokros területen működő etető, valamint a térség madárvilágának és a madárgyűrűzésnek a bemutatása.

„Eljegyzés a tudománnyal” – ezzel a kifejezéssel jellemezte Schmidt Egon Kossuth-díjas ornitológus író a madárgyűrűzést a Madarakról mindenkinek ismeretterjesztő könyvében. Egy nappal Valentin-nap előtt nincs is ennél jobb felvezetése, összefoglalója a rendezvénynek, amire az MME munkatársai megkülönböztetett szeretettel hívják a párokat.

Az időpont mellett a helyszín is különleges. Azok, akik eljönnek, zoológia- és tudománytörténeti időutazásban vesznek részt, bár erről alig néhányan tudnak csak, ugyanis erről a területről, a Rákos-patak völgyéből írták le 1893-ban a világ egyik legritkább mérgeskígyóját, a rákosi viperát (részletek a háttéranyagban olvashatóak). A Felsőrákosi-rétek napjainkban országos jelentőségű védett terület Budapest közigazgatási határán belül. A névadó Rákos-patak mentén itt olyan nagy kiterjedésű nádas terület maradt meg, ami számos nádi énekesnek is otthont ad, de a ragadozómadarak jelenléte is mindennapos.

A madarásznap programja a hálók óránkénti ellenőrzése köré szerveződik. Ekkor a madárgyűrűző szakemberek kimennek a hálókhoz, óvatosan kiszedik és vászonzsákocskákba rakják a madarakat. Az etetőnél táplálkozó madarak zavarásának csökkentse érekében a gyűrűzőhelyen is felállítunk egy bemutatási célú befogóhálót, hogy mindenki megismerkedhessen ennek működésével. A televíziós stáboknak természetesen lehetőségük van kísérővel az „éles” befogóhálókhoz is kimenni, és ott vágóképeket készíteni. Azok a látogatók, akik végig kitartanak, részt vehetnek, segíthetnek a hálók lebontásában is, ami újabb érdekes élményt kínál. A gyűrűzések szüneteiben lehetőség nyílik a területen táplálkozó, itt kóborló vagy átvonuló madarak megfigyelésére is. A számos énekesmadárfaj mellett jó eséllyel láthatunk áttelelő barna rétihéját és egerészölyvet, vagy télre hozzánk látogató kékes rétihéját is. A rendezvényre fél-egy órás időtartamra is érdemes kilátogatni, akár kisgyerekekkel is, hiszen a program kötetlen, amibe bármikor be lehet kapcsolódni, ráadásul a gyűrűzések alkalmával a madarakat meg is lehet simogatni és lehetőség kínálkozik közeli madárfotók elkészítésére is.

Találkozó: 9 órakor a 67-es busz Túzok utcai megállójában. A később érkezők is könnyen megtalálják a gyűrűzés helyszínét, ha a Túzok utcán (a hídon is áthaladva) begyalogolnak néhány száz métert.

Megközelítés tömegközlekedéssel: Az Örs vezér tér és Rákoskeresztúr között közlekedő 67-es busszal a Túzok utcai megállóig, melynek menetrendje itt található meg: http://www.bkk.hu/menetrendek/#67

A program jellegéből adódóan, a madarak testi épségének védelme érdekében a gyűrűzés jelentős eső esetén elmarad.

Kövessen minket a Facebookon is!