Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. február 14. 22:46 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Nagypál Sándor és két gyermeke is úsztak az Univer24-en

Nagypál Sándor és két gyermeke is úsztak az Univer24-en
Nagypál Sándor és két gyermeke, Csenge és Samu is részt vettek szombaton az Univer24 úszás ünnepen. Kecskemét korábbi alpolgármestere azonban immár nem Kecskemét, hanem a több százmilliárd forint értékű Európai Uniós beruházásért felelős Nemzeti Fejlesztési Programiroda „színeiben\" úszott. Lévén, hogy ő a budapesti székhelyű iroda ügyvezető igazgatója.

- Az, hogy Nagypál Sándorral találkozunk a Kecskeméti Fürdőben, tulajdonképpen nem is újdonság... Hetente hányszor úszik itt?

- Átlagosan négyszer, reggelente. Húsz percet töltök egy-egy alkalommal a medencében és ilyenkor általában 1.200 métert úszok. Ebben benne van a bemelegítés, és a levezetés is. Úgy 800 méter, amit „erős\" gyorsúszásban teljesítek.

- Mikor került első alkalommal medencébe?

- 1972-ben, hétéves koromban, aktívan pedig 1974-től vízilabdázok. A mai napig középpályásként, de már csak az öregfiúk bajnokságban. Ekkora termettel ki kell szolgálni a többieket...

Mert hány centiméter magas?

- 170 centi vagyok.

És a fia?

- Most 184 centiméter, és 15 évesen bízom benne, hogy még nőni fog. Ő negyedik éve válogatott kerettag, nagyon tehetséges balkezes játékos, jobbszélen. Ott ugyanis a balkezesek rendkívül veszélyesek. Korábban Kecskeméten volt, jelenleg pedig Debrecenben, a DVSE-ben játszik.

Hogyan került Debrecenbe?

- Olyan egyesületet kerestünk a számára, ahol nem volt balkezes, és remek az edző. Tudtam, hogy Kiss István, aki Horkai György utánpótlás válogatott szövetségi kapitány helyettese, Debrecenbe ment vezető edzőnek. Amikor pedig megérett bennünk a csapatváltás gondolata, akkor Varga Tamás kétszeres olimpiai bajnok felhívott telefon bennünket éjjel 11 órakor, hogy látta Samut játszani, és arra kéri, hogy menjen Debrecenbe. Ennek rendkívül örültem, mert így két fantasztikusan kiváló edző foglalkozik Samuval: Varga Tamás és Kiss István. Debrecenben naponta 4 órát edzenek, hetente 5-6 alkalommal, sőt néha hétszer. Minimum egy óra kondicionálással és 2 óra labdázással. Samu egy edzésen kétszer annyit úszik, mint én hetente. A bajnokságban, ebben a pillanatban negyedik helyen állnak, de még hátra van a bajnokság kétharmada. Abban bízunk, hogy az első négyben fog szerepelni a Debrecen. Viszont abban a korosztályban, ahol Samu játszik, egyetlen egy 99-es születésű van, a több mind kétezres. Azaz egy évvel idősebbek ellen játszanak... Szerintem a Debrecen a jövő év csapata.

- Az aktív sport mellett nehéz lehet a tanulás!

- Büszke vagyok apaként arra, hogy mind a két gyermekem kiválóan tanul. Samu a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumában, ahol félévkor két négyese mellett valamennyi tantárgyból ötös volt. Csenge pedig a Kecskeméti Református Általános Iskolában harmadikos, angol szakos, és szintén nagyon jó tanuló. 

Csenge is úszik?

- Jellemzően elsősorban lovagol. Már negyedik éve. De természetesen nagyon sokszor úszunk, hiszen a bátyja és az apja is vízilabdázik, így ő is nagyon sokszor van vízben. Szerencsére a Kecskeméti Református Általános Iskolának saját tanuszodája van, ahol minden héten van úszás tornaórán. Így a lovaglás mellett a kiegészítő sportága az úszás.

Még egy utolsó kérdés: ha most az Univer24 úszás ünnepen családi versenyt is tartanának, akkor ki győzne a Nagypál családban?  

- Most már sajnos Samu... Persze attól függ, hogy mekkora távot úszunk. Huszonötön még megpróbálom legyőzni, de nálam sokkal gyorsabb - mondta nevetve Nagypál Sándor, azonban látszott, hogy a „sajnost\" rendkívül büszkén, boldog apaként mondja. 

(keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!