Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. február 15. 14:32

Isten Veled Dr. Orosz László Tanár Úr!

Isten Veled Dr. Orosz László Tanár Úr!
1925. július 13-án született, Csépán. 1948-tól kis megszakításokkal a Kecskeméti Katona József gimnáziumban tanított. 1957-ben letartóztatták, majd két évig állás nélkül volt… 1986-tól nyugdíjas.

Sok kitüntetésben és elismerésben részesült. A teljesség igénye nélkül: Toldy Ferenc emlékérem /1981/, Ady Endre jutalom-díj /1985/, Apácai Csere János-díj /1986/, Déry Tibor jutalom-díj /1988/, Pilinszky-díj /1995/, 1994-ben Kecskemét díszpolgárává választották. 1992-től az irodalomtudomány kandidátusa.

 

Fő kutatási területe a felvilágosodás és a reformkor irodalma, valamint Katona József élete és munkássága.

A művészet szeretetét gyermekeinek és unokáinak is tovább adta.

Fiúgyermekük Kossuth-díjas grafikus és animációs filmrendező.

Lányuk a Kecskeméti Kodály-iskola magyar szakos tanára.

Négy unokája van, akik közül a legidősebb 35 éves, és szintén művészeti pályán dolgozik.

 

Pályafutása során több ezer diákot tanított. Erre így emlékezik:

„Egy pedagógus számára az az igazi siker, ha a tanítványai tudásban, emberségben túlnőnek rajta. Azt hiszem, sok hajdani tanítványomról elmondhatom ezt.\"

Nagyon jó érzés volt tudni, telefonbeszélgetéseinkből ez kiderült, hogy Laci bácsi követi életpályámat. Jártam lakásában, kedves feleségével, Éva asszonnyal fogadtak. Ezen túl - örömömre - a Forrás rendezvényein is találkozhattam vele.

1967-ben nekem is tanárom volt. Magyar nyelvet tanított. Akkori érzéseimet most először fogalmazom meg róla.

Szíve mélyéig tanár, aki megjelenésében, öltözködésében, viselkedésében, életmódjában, gondolkodásában egyaránt példaképül szolgál.

Előadás közben beszélő kézmozdulatokkal, mosolygós szemekkel, különleges kisugárzással pásztázta a diákokat, mint egy angyal, akinek küldetése van. Jó szívvel átadni a tudást és az üzenetet.

Nagyra becsültem, tiszteltem már akkor is, és óra végén mindig igyekeztem, hogy én legyek az első, és adhassam fel a kabátját a fogasról.

 

Isten veled, LACI BÁCSI!!

volt tanyitványod / bahget iskander

Kövessen minket a Facebookon is!