Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. február 15. 21:44 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Szívvel, ésszel, bátorsággal – Pál Attila Óz szerepében

Szívvel, ésszel, bátorsággal – Pál Attila Óz szerepében
Varázslatos figura. Jobban mondva ő maga a varázsló: Óz. A csodálatos, rejtélyes mágus, akit még soha senki sem láthatott. Milyen lehet? Ki ő valójában? Február 17-én a kecskeméti Katona József Színház színpadán talán erre is fény derül. Az Óz című mese zenével előadás címszereplőjével, Pál Attilával beszélgettünk.

- Gyerekkori emlékek? Szerette annak idején az Ózt?

- Nagyon! De az eredeti mese sokat változott, mire színpadra került - mégpedig előnyére. Szemenyei János nagyszerű zenéjének köszönhetően a kecskeméti Óz amellett, hogy kedves, szívhez szóló mese maradt, fantasztikus dinamikát kapott. Minden fontos cselekmény a zenés részek alatt zajlik: szélvész gyorsan pörögnek az események - mumpicostól, boszorkányostól, forgószelestől, majmostól... Majd minden lecsendesül, és a helyére kerül, hogy szó eshessen azokról a fontos dolgokról, amelyeket csak úgy érhetünk el, ha megvan hozzá a bátorságunk, szívünk, eszünk. Kiss Borbála jelmezei nagyon intenzív színvilágot képviselnek. A cirkusz világának hangulatát csempészik be az előadásba.

- Melyik korosztály meséje lesz a kecskeméti Óz?

- Az iskolás korosztály egészen biztosan jól fog szórakozni. De az erős látványvilág, a nagyszerű zene, pörgős táncok miatt a kisebbek is érdekesnek, izgalmasnak találják majd. És ami nem kevésbé fontos: a szülők és felnőtt kísérők számára is tartogat meglepetéseket a produkció.

- Mint például Óz megjelenése?

- Különleges hangeffektek, lézeranimáció, látványos fénytechnika lesz a segítségünkre. Részleteket persze nem árulhatok el, de az biztos, hogy nagyon izgalmas megoldást talált a rendező, Erdeős Anna.

- Ma már ez elengedhetetlen a gyerekdaraboknál?

- Minden felgyorsult körülöttünk: a közlekedéstől a sporton keresztül a zenéig. A mai gyerekek egészen más fordulatszámon pörögnek, mint akár egy-két generációval korábbi kortársaik. Nagy kihívás számunkra, hogy megtaláljuk azt a nyelvet, illetve kifejezésmódot, amely képes megszólítani és megérinteni ezt a korosztályt. Ám elengedhetetlen, hiszen belőlük lesznek a színházunk nézői 10-20 év múlva. Ehhez azonban már gyerekkorukban el kell varázsolnunk őket. Például Óz csodálatos meséjével.

(kecskemetikatona.hu / Rákász Judit)

(keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!