Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. február 24. 13:48

Kecskeméten is mindenkit az új CSOK érdekel

Február 23-án, kedden este Kecskeméten folytatódott a Portfolio, az FHB Bank, a Takarékok és az Otthontérkép által szervezett országos CSOK-roadshow. A teltházas rendezvényen a szervezők kitértek az igénylés feltételeire, külön figyelmet szentelve a családi házak tetőterének beépítésével kapcsolatos legfrissebb módosításnak. A szakértők a lakások és az építőanyagok várható áremelkedésére és a tudatos tervezés fontosságára is felhívták a jelenlévők figyelmét. Mivel minden CSOK-igénylésen gondolkodó család helyzete egyéni, az érdeklődők most is tolongtak az ingyenes személyes tanácsadásért.

Már beérkezett a bankokhoz az első néhány ezer igénylés, de még sokan számolgatnak a Családok Otthonteremtési Kedvezményével, azaz a CSOK-kal kapcsolatban. Ehhez ad segítséget a Portfolio, az FHB Bank, a Takarékok, és az Otthontérkép által szervezett országos CSOK-roadshow, mely eddig az ország nyolc nagyvárosát látogatta meg. Kedden a közel 300 érdeklődő részvételével megrendezett kecskeméti állomáson beszéltek a szakértők a CSOK-kal és a 10 + 10 millióval kapcsolatos tudnivalókról.

A kecskeméti rendezvény is azt mutatja, hogy egyértelmű a CSOK iránti megnövekedett érdeklődés.  A teltházas kecskeméti klubon a szakértők azt is hangsúlyozták, hogy nagyon fontos jól átgondolt és felelősségteljes döntést hozni, főleg azok részéről, akik még nem nevelnek legalább 2 vagy 3 gyermeket. Mivel minden CSOK-igénylésen gondolkodó család helyzete egyéni, érdemes személyes tanácsadásért fordulni a szakértőkhöz.

Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője elmondta, hogy az elmúlt másfél évben az ingatlanárak látványos emelkedésnek indulnak országszerte, elsősorban a fővárosban és a nagyobb gazdasági centrumokban, köztük Kecskeméten. „Az árak emelkedése már a CSOK bejelentése előtt is tapasztalható volt, ám a Bács-Kiskun megyében induló új fejlesztések és beruházások várhatóan további áremelkedést hoznak. A megyeszékhely különösen jó pozícióban van a következő 5-10 év távlatában, hiszen a 100 milliárdnál is nagyobb fejlesztési források további 10-20 ezerrel növelhetik a lakosság számát” – mondta a vezető elemző.

Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese szerint a CSOK és a 10 + 10 millió szabályai véglegesnek tekinthetőek, így azoknak, akik komolyan gondolkodnak az igénylésen, érdemes egy közeli CSOK Pontot felkeresni, ahol a szakértők egyéni tanácsadást nyújtanak. A vezérigazgató-helyettes előadásában kiemelte, hogy a korábban félreérthető tetőtér beépítési szabályok véglegessé váltak, aminek köszönhetően a meglévő családi házakra nem elég egy, hanem legalább két új albetétet kell megépíteni a 10 + 10 milliós lehetőség kihasználásához.

Jánosi Sándor, a Fókusz Takarékszövetkezet értékesítési igazgatója a helyi viszonyokat és igényeket jól ismerve hangsúlyozta, hogy magánszemélyek és vállalkozások esetében is a rugalmasságot tekinti a legfontosabbnak finanszírozói oldalról. Jánosi úgy vélte, hogy a CSOK 10 + 10 és az új fejlesztések beindulása kimondottan jó lehetőség a saját családi házba vágyó és a befektetési céllal vásárolni kívánó ügyfeleknek egyaránt.

A magánépítkezésekről szólva Bakó István, a MERKBAU Kft. építőcenter vezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az építkezésbe kezdők előre tervezzék meg az építkezési folyamatot, hiszen már most is rengeteg építőanyagból hiány van, illetve az árak 5-10 százalékos emelkedése érzékelhető, és további növekedés várható. Az építőanyag beszerzése, illetve az árak emelkedése mellett komoly problémát okozhat a megfelelő szakemberek megtalálása is.

Simon Bence, az Építő Simon Kft. tulajdonosa szerint az új lakások iránti kereslet érezhetően élénkül, így a további új projektek megjelenése mellett ő is az árak emelkedését vetítette előre. „Bár az új lakások piacán tapasztalható hirtelen áremelkedést mi is látjuk, az áfacsökkentést pozitív hatásait még sikerült beépítenünk az elmúlt 1-2 hónap értékesítéseibe” – mondta Simon.

 

Kövessen minket a Facebookon is!