Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. február 24. 22:20 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Fórumot rendezett az MSZP a Quaestor-károsultaknak Kecskeméten (+ VIDEÓ)

Fórumot rendezett az MSZP a Quaestor-károsultaknak Kecskeméten (+ VIDEÓ)
Továbbra sincs megnyugtató válasz, sem pénz a Quaestor-botrány kapcsán. Erre hívta fel a figyelmet Kecskeméten dr. Szakács László és Király József az MSZP által rendezett sajtótájékoztatón, majd az azt követő fórumon.

A sajtótájékoztatóra a kecskeméti Quaestor-károsultak vezetőjét, Szabóné Abonyi Juliannát is meghívták, aki a csoport felháborodásának adott hangot. Mint elmondta, a feljelentéseiket semmibe vették, csak az 50 millió forint feletti kárt szenvedőket emelték be a vádba, ezzel súlyosan sértve a többi 30 ezer károsult jogait. Elmondta, hogy méltánytalannak tartják az eljárást, és nem értik, hogy miért van több joga egy önkormányzatnak, vagy minisztériumnak, mint nekik, adófizető állampolgároknak, ugyanis előbbiek kamatostul ki lettek fizetve.

Király József, az MSZP helyi elnöke kiemelte, hogy Bács-Kiskun megyében a Soltvadkerti Takarékszövetkezet és az Orgoványi Takarékszövetkezet bebukása után közel 100 milliárdot fizetett ki az Országos Betétbiztosítási Alap, ám tudomása szerint így sem volt teljes körű a kártalanítás. Mint elmondta, egyes információk szerint ezeknél a pénzintézeteknél a kormánypártokhoz közeli személyek dolgoztak, felügyeltek. Így volt ez a Quaestornál is, hiszen Tarsoly Csabát fotókon, nyilvános szerepléseken lehetett látni kormánytagokkal. A helyi szocialista vezető hozzátette, hogy sokan egész életük munkáját tették be a Quaestorba, többen már életüket is eldobták a súlyos anyagi kár miatt, így itt az ideje, hogy végre kártalanítsák az embereket.

A téma szakértője, dr. Szakács László országgyűlési képviselő először a keddi, Nemzeti Választási Bizottságnál történt incidensre világított rá. Szerinte ezen intézményeknek inkább a bizalmat kéne erősíteni, mintsem a félelmet, ám a keddi történések még jobban aláásták az emberek bizalmát.

Ezt követően tért rá a Quaestor-ügyre, s rögtön egy hasonlattal indított, amely szerint az északi féltekén bárhol jelentős összegnek számít az eltűnt 220 milliárd forint, ez ugyanis egy akkor szám, amely már „Pekingtől-Washingtonig\" látszik. Hangsúlyozta, hogy hiába a tizenegy letartóztatott gyanusított, nincs a mai napig magyarázat arra, hogy hová vándorolt ez a hihetetlen mennyiségű pénz:

„Több gőzt a kerekekre, kevesebbet a sípokra. Nem kell 2-3 órás sajtótájékoztatókat tartani, ehelyett inkább nyomozzanak az illetékesek. Derítsék fel a pénznek az útját, ennyi pénz nem tud nyomtalanul eltűnni\" - hangsúlyozta.

Végezetül egy Debrecenben tartott Quaestor-fórum utáni fideszes reagálásra hívta fel a figyelmet, amelyben Pósán László képviselő azt nyilatkozta, hogy a pénz megvan, csak bűnügyi zár alá van rendelve. Szakács szerint ebben az esetben, - ha megvan a teljes pénzösszeg és vissza is akarják adni - érthetetlen, hogy a Fidesz-KDNP által elfogadott törvény miért mondatja le jogaikról a károsultakat, miért veszik el a hozamukat, és miért vonnak le még belőle további 11 százalékot, úgymond önrészként. Véleménye szerint ez méltánytalan, hiszen így akár 50 százalékát is elveszíthetik a pénzüknek a jogos tulajdonosok, méghozzá a törvény által.

A sajtótájékoztatót fórum követte, amelyen körülbelül százan vettek részt a Kecskemét és környéki károsultak közül.

Videó a sajtótájékoztatóról:

 

 

(keol.hu)

 

Kövessen minket a Facebookon is!