Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. március 3. 10:13

Távhőszolgáltatók ellenőrzése: Baja

Lezárult a Baja Energetika Kft ellenőrzése. Az Állami Számvevőszék a 2011-2014 közötti időszakra nézve értékelte a társaság közfeladat ellátását érintő gazdálkodási tevékenység szabályszerűségét. Az ellenőrzés a tulajdonosi joggyakorlás, a vagyongazdálkodás, valamint a pénzügyi gazdálkodáshoz kapcsolódó szabályzatok területén is tárt fel szabálytalanságokat, hiányosságokat. Az ÁSZ ütemezetten végzi az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató gazdasági társaságok ellenőrzését.

A Baja Energetika Kft. működését 2007. június 27-én kezdte meg, kizárólagos tulajdonosa 2009 májusától Baja Város Önkormányzata. A társaság 2011-2014 között 1987 lakás és további hat intézmény számára szolgáltatott fűtést és használati meleg vizet Baja területén. A távhőszolgáltatáshoz kapott minisztériumi támogatásnak köszönhetően a társaság mérleg szerinti eredménye 2011-2014 között minden évben pozitív volt. A saját tőke évenként kis mértékben növekedett, a követelés-, illetve kötelezettségállomány csökkent.  

Az Önkormányzat a távhőszolgáltatásra vonatkozó rendeletalkotási kötelezettségének a távhőszolgáltatás fejlesztési területei kijelölésének kivételével eleget tett. Gazdasági programja stratégiai célokat, feladatokat nem fogalmazott meg, vagyongazdálkodási terve a távhőrendszer működtetésével, fejlesztésével kapcsolatos terveket nem rögzített. Az önkormányzati SZMSZ melléklete a távhőszolgáltatás feladatellátását nem tartalmazta. A közfeladat-ellátással kapcsolatban hozott döntések esetében, valamint a közfeladat ellátásának felügyelete során a tulajdonosi jogok gyakorlása szabályszerű volt.  

A társaságnál a gazdálkodási szabályzatokat elkészítették, azonban 2011. augusztus 1-ig számlarenddel nem rendelkeztek, és a leltározási szabályzat tartalma sem felelt meg a módosult jogszabályi előírásoknak. Az éves beszámoló mérlegtételeit 2011-ben leltárral nem támasztották alá, a 2012-2014. évi beszámolókban az immateriális javak és tárgyi eszközök vonatkozásában nem készült leltár. Az ellenőrzés során a számviteli elszámolásokat az anyagjellegű ráfordításoknál megfelelőnek, a bevételeknél kockázatosnak, míg a beruházások, felújítások és az értékcsökkenési leírás esetében nem megfelelőnek minősítették a számvevők. A közfeladat-ellátással kapcsolatos bevételek elszámolása során nem érvényesültek teljes körűen a belső szabályok előírásai, ez kockázatot jelent az ellenőrzött terület egészének szabályos működése szempontjából. A beruházások, felújítások kiadásai és az értékcsökkenési leírás elszámolása nem volt megfelelő, a társaság több esetben nem alkalmazta az egyösszegű leírást. A társaságnál a közszolgáltatás árainak meghatározása szabályszerűen történt, a távhődíjakat a távhőszolgáltatási rendeletben előírtaknak megfelelően határozták meg, a hatósági árakat az előírásoknak megfelelően alkalmazták. A társaság a jogszabályi előírásoknak megfelelően, határidőben és az előírt tartalommal teljesítette beszámolási és adatszolgáltatási kötelezettségét.  

A gazdálkodás szabályszerűségének javítása érdekében a társaság ügyvezető igazgatójának négy, az Önkormányzat szabályszerű működésének elősegítése, továbbá az önkormányzati tulajdonosi joggyakorlás kontrolljainak erősítésére Baja Város polgármesterének három, Baja Város jegyzőjének pedig kettő javaslatot tett az ÁSZ.  

Az ÁSZ célja, hogy a közfeladat-ellátásában résztvevő, államháztartáson kívüli gazdálkodó szervezetek működési és pénzügyi kockázatainak feltárásával, valamint az önköltségszámítás szabályszerűségének ellenőrzésével támogassa a közműdíjakkal kapcsolatos döntések megalapozottságát.  

Kövessen minket a Facebookon is!