Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. március 3. 21:24 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Vizsgálta az Állami Számvevőszék a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft-t

Vizsgálta az Állami Számvevőszék a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft-t
Lezárult a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. ellenőrzése. Az Állami Számvevőszék a 2011-2014 közötti időszakra nézve értékelte a társaság közfeladat-ellátását érintő gazdálkodási tevékenység szabályszerűségét. Az ellenőrzés megállapította, hogy a társaság vagyongazdálkodási, beszámolási, árképzési és számviteli-elszámolási feladatait a jogszabályoknak és belső szabályzatoknak megfelelően látta el, és csak néhány kisebb, jelentéktelen hiányosságot találtak.

A vizsgálati jelentés felidézi, hogy a Termostar Kft. 1993-ban alakult a Kecskeméti Ingatlankezelő és Távfűtő Vállalat távfűtési üzeméből, amely 1995-ben egyesült a Délmagyarországi Áramszolgáltató Részvénytársaság tulajdonában álló Kecskeméti Hőszolgáltató Kft.-vel. A szolgáltatott hő 84 százalékát lakossági fogyasztóknak, 10 százalékát állami vagy önkormányzati intézményeknek, 6 százalékát egyéb közületi felhasználóknak értékesítette a társaság. Minden évben nyereséges volt, ezt osztalékként kifizetette a tulajdonosoknak.   

A távhőszolgáltatás közfeladatának megszervezéséről az Önkormányzat a jogszabályokban foglaltaknak megfelelően döntött. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a közfeladat ellátását biztosította, a tulajdonosi jogok gyakorlása, a gazdálkodásról szóló beszámolók megtárgyalása és elfogadása szabályszerű volt. A társaság kötelezettségállománya nem jelentett kockázatot a működésre és a közfeladatellátásra - szögezi le a jelentés.   

A társaság rendelkezett a számviteli, az ágazati jogszabályokban és a társasági szerződésben meghatározott szabályzatokkal, ezek aktualizálása az SZMSZ, az üzletszabályzat és a bizonylati szabályzat kivételével megtörtént. (A szerkesztő megjegyzése: a vizsgált időszakot követő 2 hónapon belül azonban már ez is megtörtént). A bevételek, a ráfordítások és a vagyonelemek elkülönített nyilvántartása megfelelt az előírásoknak.   

A társaság vagyongazdálkodási tevékenysége a jogszabályi rendelkezéseknek és a belső előírásoknak megfelelt. Beszámolási és tájékoztatási kötelezettségét a jogszabályi előírásoknak és a tulajdonosi elvárásoknak megfelelően szabályozta és teljesítette. Az ellenőrzés során a társaság bevételeinek elszámolását megfelelőnek értékelték a számvevők. A hátralékos állomány kezelésének szabályozása és gyakorlata, valamint az eszközpótlás - köszönhetően a 2013. évi távvezeték-beruházásnak - összességében megfelelő volt. A társaságnál az önköltségszámítás és számviteli szétválasztás szabályozása, gyakorlata megfelelt az előírásoknak. Az árképzés megfelelt a jogszabályoknak és a belső szabályozás követelményeinek, a társaság a díjtételek alkalmazása során betartotta az előírásokat.   

A gazdálkodás szabályszerűségének további javítása érdekében a társaság ügyvezető igazgatójának három, az Önkormányzat szabályszerű működésének elősegítése, továbbá az önkormányzati tulajdonosi joggyakorlás kontrolljainak erősítésére Kecskemét Megyei Jogú Város polgármesterének pedig egy javaslatot tett az ÁSZ.   

Az ÁSZ leszögezte: a vizsgálat célja az volt, hogy a közfeladat-ellátásában résztvevő, államháztartáson kívüli gazdálkodó szervezetek működési és pénzügyi kockázatainak feltárásával, valamint az önköltségszámítás szabályszerűségének ellenőrzésével támogassa a közműdíjakkal kapcsolatos döntések megalapozottságát.

(keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!