Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. március 7. 08:32

Kincsek, titkok, aranyak – A nagyszentmiklósi aranykincs

Képgaléria
Kincsek, titkok, aranyak – A nagyszentmiklósi aranykincs
1799-ben egy szerb szőlősgazda találta meg árokásás közben a nagyszentmiklósi aranykincset: a több mint 10 kilogrammnyi aranytárgy Közép-Európa legfontosabb kora-középkori aranyleletévé vált. A kincset I. Ferenc császár intézkedései miatt jelenleg a bécsi Kunsthisotrisches Museumban őrzik, a hű aranymásolatokat azonban most a szegedi Móra Ferenc Múzeum új kiállításán láthatja a nagyközönség. A Kincsek – Titkok – Aranyak című tárlatot március 11-én, pénteken 17 órakor nyitják meg.

Az épülő kiállítás termeiben március 8-án, kedden 14.30-kor tartunk sajtóbejárást.

1799-ben egy szerb szőlősgazda árkot ásott Nagyszentmiklós határában: a munka közben talált rá 23 darab felbecsülhetetlen értékű aranyedényre, melyek összsúlya körülbelül 10 kilogramm volt. A kincs darabjai kereskedőkön keresztül jutottak el Pestre, ahol végül a Boráros tér névadója, Boráros János városbíró gondoskodott összegyűjtésükről. Az antik tárgyak rajongójának számító Ferenc császár intézkedése miatt a nagyszentmiklósi aranykincs végül Bécsbe, a Császári és Királyi Régiségtárba került.

Mivel a megtalálók a kincs létét eltitkolták, nem kaptak semennyi pénzt a kamarától, ezért a szőlősgazda felesége, Ikonia többször ment Bécsbe, hogy „megtalálói jutalmát” kikönyörögje. Ikonia „őszinte” vallomása során kiderült, hogy az aranyedények melletti apróságokat (fülbevalók, edények letört fülei) beolvasztották és saját ékszereket készítettek ezekből.

A kincset a bécsi Kunsthistorisches Museumban őrzik, azonban a szegedi Móra Ferenc Múzeum tulajdonában lévő hű másolatokat most a nagyközönség számára is bemutatják. A Kincsek – Titkok – Aranyak című tárlat a nagyszentmiklósi lelet titkaiba avatja be az érdeklődőket, e mellett a látogatók bepillantást nyerhetnek az avarok és a honfoglaló magyarok kincseinek rejtélyeibe is.

A kiállítást március 11-én, pénteken 17 órakor nyitják a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlat 2016. július 3-ig látogatható minden nap 10-18 óra között.

Az épülő kiállítás termeiben (Móra Ferenc Múzeum, földszint) március 8-án, kedden 14 óra 30 perckor tartunk sajtóbejárást, melyre tisztelettel várjuk az újságíró kollégákat!

Kövessen minket a Facebookon is!