Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. március 18. 22:40 | Szerző/forrás: keol.hu

Kis Miklós Zsolt volt a vendég a Kölcsey Körben

Kis Miklós Zsolt volt a vendég a Kölcsey Körben
A Piarista Gimnázium dísztermében rendezték meg a Kölcsey Kör pódium beszélgetését csütörtökön este. A fő téma a vidékfejlesztés, az Európai Unió közös agrárpolitikája valamint a vidékfejlesztési program újdonsága volt.

Dr. Pánczél Gyula bevezetője után az államtitkár szólt arról, hogy a mai napig egyetlen egy olyan államtitkárság létezik, mely vidéken folytat tevékenységet. Az pedig a vidékfejlesztési államtitkárság Kecskeméten. Néhány hónap alatt sikerült ezt megvalósítani. Köszönet ezért Kecskemét városának.

Vidékfejlesztés

Nem csupán agrárfejlesztésekről van szó. Ez egy komplex megfogalmazás, bele kell érteni mindent, településfejlesztést, agrárfejlesztés, vállalkozások fejlesztését. Hisz Budapest, mint főváros után, minden területen, vidéken vagyunk, így ezeken a területeken minden fejlesztést vidékfejlesztésnek lehet nevezni - kezdte pódiumbeszélgetését az államtitkár.

Ezeken a területeken az agrárium, a vidéki élet javításához számtalan Európai Uniós operatív program áll rendelkezésre. Vidékfejlesztésre, az agrárium fejlesztésére nemcsak az államtitkárság kezelésében lévő 1300 milliárd forintos fejlesztési forrás áll biztosít lehetőséget, hanem nagyon sok más operatív program. A megyei jogú városok önkormányzatai számára saját operatív program, de más fejlesztési területekre, gazdálkodás, vállalkozásfejlesztésre is sok pályázati lehetőség áll rendelkezésre, de a magyar agrárium és elsősorban a kistelepülések számára ez a legfontosabb fejlesztési forrás- jelentette ki Kis Miklós Zsolt.

Az Európai Unió közös agrárpolitikája

Az ipar és egyéb területen ez nem tapasztalható, csak kizárólag az agrárpolitikában.

Ennek a közös agrárpolitikának két nagy lába van: a területalapú támogatás világa, mellyel terület, állatlétszám alapján történik a támogatás. Napjainkra elértük azt, hogy a magyar gazda is hasonló támogatást kap, mint az EU többi területén - folytatta beszédét az államtitkár.

A másik nagy lába a közös agrárpolitikánk a vidékfejlesztés melybe nagyon sok minden beleértendő. Beleértendő a környezetvédelem, a környezettudatos gazdálkodás, normatív támogatáson keresztül, biogazdálkodások támogatása. Ezen túlmenően agrárfejlesztési beruházások, klasszikus vidékfejlesztési és kistelepülések fejlesztésének támogatása. De civil szervezetek, egyházak támogatásáról is szó van

Sikerült hosszadalmas tárgyalások során elérni, hogy nagyobb beleszólása legyen az államoknak a támogatás elosztásának területén. Az új programban kiharcoltuk, kimondtuk és forrásokat is tudunk biztosítani a kis és közepes családi vállalkozásoknak, hisz ezeket tekintjük az agrárium gerincének. Az 1200 ha fölötti nagyvállalatoktól ezen támogatások egy részét megvonjuk és a kis és közepes vállalkozásokat tudjuk ezzel is jobban támogatni. Egyes ágazatokat kiemelten is tudunk kezelni, mint például a kertészet, állattenyésztés és az ezekhez kapcsolódó feldolgozóipar.

A vidékfejlesztési program újdonsága

Ezekben a napokban is lehet pályázni az élelmiszeripari fejlesztésekre, melyek az elmúlt évtizedekben padlóra kerültek, hisz a külföldi befektetők nem a fejlesztésben voltak érdekeltek, hanem a piacszerzésben.

Az 1300 milliárd forintos támogatási keretből ez a legnagyobb beruházás jellegű pályázat. 150 milliárdot fordítunk erre, de úgy, hogy mezőgazdasági, illetve élelmiszeripari mikro és kisvállalkozások pályázhatnak melyeknek döntő többsége magyar kézben van. Egy olyan irányt vesz ez a típusú támogatás, mellyel az újra magyar tulajdonba kerülő, magyar gazdák illetve magyar termelők tulajdonába kerülő élelmiszeripari vállalkozásokat kívánjuk segíteni. Ezzel nagymértékben csökken a termelők kiszolgáltatottságának mértéke. Ne csak alapanyagot állítson elő, hanem induljon el a feldolgozás irányába.

Közösségben való gondolkodás

Nagyon fontosak az egyéni és családi vállalkozások, de hosszú távon nem biztos, hogy fel tudják venni a versenyt a piac egyéb - külföldi - szereplőivel. A közösségben való gondolkodás lehetőségét is megteremtettük, melyet a nyugati szereplők már nagyon régen megtettek. Igyekszünk arra ösztönözni a gazdatársadalmat, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, gondolkodjanak közösen.

A vidékfejlesztés más területei

A vidékfejlesztés nemcsak az agrárvállalkozások segítéséről szól, hanem a kistelepülések önkormányzatain át az ottani civilszervezeteknek, helyi kisvállalkozásoknak, egyházaknak is segítséget tudnak biztosítani. 100 milliárd forint értékben lehet ezekre a területekre pályázni.

Az államtitkár a vidékfejlesztés új lehetőségei témakör zárása után, említést tett az állami bürokrácia csökkentéséről, a földértékesítésekről is.

Kövessen minket a Facebookon is!