Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. március 30. 22:29 | Szerző/forrás: keol.hu

A zrínyisek győztek a „Kecskemét város polgára leszek” vetélkedőben

A zrínyisek győztek a „Kecskemét város polgára leszek” vetélkedőben
Az előző évekhez hasonlóan hat- és hetedikes diákoknak rendezték a „Kecskemét város polgára leszek\" (KVPL) városi helytörténeti és műveltségi verseny idei fordulóját is. A szerdai döntőn a zrínyisek győztek, második lett a Kecskeméti Református Általános Iskola, harmadik pedig a Vásárheyi Pál Általános Iskola csapata.

A kis lokálpatrióták városi versenyére 20 csapat jelentkezett ebben a tanévben. A három levelező fordulóban különböző műveltségi területek kerültek terítékre: a történelem, az irodalom, a sport, és ezek mellett teret kapott a zene, a dráma és a képzőművészet is. Az idei versenyév mottója: „A bölcsesség az a léleknek, ami az egészség a testnek - Ép testben ép lélek.\"

Az első forduló a „Múzeumi forgatag\" nevet viselte.  A „beszélő köntös\" nyomában címmel időszaki kiállításra hívták a csapatokat a Cifrapalotába. E téma kapcsán „nagyító alá vették\" a 16-17. századi Kecskemétet. Betekintettek régi céhmesterek életébe, olvastak a korabeli vásári forgatagokról, megismerkedtek a ferences atyák tevékenységével, és megfejtették a kaftán rejtélyét.

A második forduló az „Alföldi gyógynövénytár és patikatörténet\" címet kapta. A feladatok erre a varázslatos, különleges világra épültek. A munkát segítette városunk kevésbé ismert, de sok érdekességet rejtő múzeuma, az Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Múzeum. Ehhez a témához kapcsolódott szorosan a képzőművészeti forduló is. Patikacímkét kellett tervezni, ami a gyógyszeres, gyógynövényes üveg tartalmát hűen tükrözi. Természetesen kreatívan, minden megkötés nélkül alkothattak a versenyzők.

A harmadik fordulóban „Sporttörténet, olimpikonok, sportdinasztiák Kecskeméten\" cím alatt a gyerekek „hírös\" családokkal készítettek interjút, elmélyülhettek városunk sportmúltjában, olimpiai logót terveztek. Olyan neves olimpikonok és élsportolók után kutathattak, akik szorosan kapcsolódnak városunkhoz.

A szerdai döntőben elsőként a képzőművészeti forduló kiállításának megnyitójára és a díjak átadására került sor. A díjakat Leviczky Cirill Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Városstratégiai és Pénzügyi Bizottságának elnöke adta át. Ezután a döntőbe jutott 6 csapatnak 10 próbát kellett kiállnia. Többek között megelevenedett Mikszáth regényének csodatévő köntöse, ötkarikás olimpiai ügyességi játékban szerezhettek értékes pontokat, influenza elleni csoda teakeveréket varázsoltak, activity-ben mutattak be régi céhmesterségeket, próbára tehették memóriájukat híres sportolók és sportágaik témában.  Végül az izgalmas villámkérdések döntötték el a csapatok helyezéseit.

Az idén immár 21. alkalommal meghirdetett versenyt Dr. Györgyiné Koncz Judit, a KLIK Kecskeméti Tankerület igazgatója nyitotta meg. A zsűri elnöke Dr. Sárközy István nyugalmazott alpolgármester volt, tagjai pedig a verseny megálmodója Császár Cirillné nyugalmazott tanárnő, valamint Tóth Lászlóné a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola intézményvezetője. A díjakat Hörcsök Imre, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Értékmegőrzési Bizottságának elnöke adta át a csapatoknak és a felkészítő tanároknak.

Eredmények:

1. Lovagok - Zrínyi Ilona Ált. Iskola     

2. Kecsrefi - Református Ált. Iskola

3. Négyes fogat - Vásárhelyi Pál Ált. Iskola

4. Kisrégészek - Arany János Ált. Iskola

5. Négy láncszem - Lánchíd Utcai Ált. Iskola

6. Móricz legjobbjai - Móricz Zsigmond Ált. Iskola

Kövessen minket a Facebookon is!