Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. április 16. 16:31 | Szerző/forrás: keol.hu

FIGARO - Kit illet az első éjszaka joga?

FIGARO - Kit illet az első éjszaka joga?
Közeledik az évad utolsó nagyszínházi bemutatója: a Figaro házasságát április 22-én láthatja a közönség Keszég László rendezésében, a főbb szerepekben Kocsis Pál, Csapó Virág, Trokán Nóra, Zayzon Zsolt és Porogi Ádám lép színpadra.

- Óriási sikerrel megy a darab világszerte immár több száz éve. Ennek egyik oka, hogy ha megkapargatjuk a felszínt, akkor bizony azt látjuk, hogy a darab világa nem sokban különbözik attól a világtól, amelyben élünk. A 18. század második fele bizonyos szempontból civilizációnk kezdete - mondta Keszég László a napokban megtartott sajtótájékoztatón.

A történet mozgatója a szerelem, s a hozzá elengedhetetlenül kapcsolódó féltékenység, rivalizálás, cselszövés, s persze a nagy kérdés: Kit illet az első éjszaka joga? Ám Figaro történetén már a francia forradalom eszméi szűrődnek át.

- Bár a Figaro házasságát első lendülettel betiltották, utóbb mégis láthatta a közönség - mondta a rendező. - A darabban megjelenik a gondolkodó szolga típusa, akinek ráadásul igaza semmirekellő urával szemben, s bár maga a rendszer nincs megkérdőjelezve, végül Figaro eléri célját. 

A mű szerzője Beaumarchais, akinek szédületes karrierje egy apró órás üzletből egészen a francia királyi udvarig vezetett. Volt kém, zenész, sőt fegyvercsempész is, s mindeközben tökélyre fejlesztette az udvari intrika tudományát.

A Figaro házasságának bemutatója április 22-én lesz a Nagyszínpadon.

Szereplők: Zayzon Zsolt, Trokán Nóra, Kocsis Pál, Csapó Virág, Danyi Judit, Porogi Ádám, Ferencz Bálint, Sirkó László, Demeter Helga, Körtvélyessy Zsolt, Váry Károly.

Kövessen minket a Facebookon is!