Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. április 16. 16:47 | Szerző/forrás: keol.hu

Távhőszolgáltatás Napja - Okos megoldások a kecskeméti közszolgáltatásban

Távhőszolgáltatás Napja - Okos megoldások a kecskeméti közszolgáltatásban
Április 15-én - csatlakozva a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége programsorozatához - Kecskeméten a TERMOSTAR Kft. is megrendezte a Távhőszolgáltatás Napját. A jeles nap megszervezését ugyanis - országos szinten - a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) koordinálja.

Az 1993-ban megalakult szervezet (a MaTáSzSz) ma 67 település távhőszolgáltatójának érdekeit képviseli. A tagvállalatok szakemberei - a minősített beszállítókkal együtt - rendszeresen megosztják egymással gondjaikat és a legjobb gyakorlatokat. Mostanában a 2020-ig tervezett mintegy 80 milliárd forintnyi energiahatékonysági, a levegőtisztaságot szolgáló beruházások előkészítésén munkálkodnak. 

A Távhőszolgáltatás Napja célja: hasznos ismereteket nyújtani arról, hogy miért jó, miért érdemes a távfűtéses lakásokban élni. A hazai távhőszolgáltatók ezen a napon gyerekek és családok részvételével, közösségi programokon keresztül ismertetik meg a környezetbarát, biztonságos és kényelmes távhőszolgáltatást. 

Kecskeméten a Távhőszolgáltatás Napján két helyszínen kapcsolódhattak be az érdeklődők a távhőt bemutató közösségi programokba. 

A TERMOSTAR Kft. Akadémia körúti fűtőművében - mint megírtuk ITT - nyílt nap keretében a cég szakavatott kollégái kíséretében, előre egyeztetett időpontban gyerekek és felnőttek tehettek egy „túrát\" a távhő világában.

 

 

Ezzel párhuzamosan a Hírös Agóra Kamara termében kézműves foglalkozásokat tartottak 9 órától 12 óráig gyerekeknek. A termet az óvodásoknak kiírt színező verseny  pályamunkáival, valamint két általános iskola felsőseinek „A holnap energiaforrásai, a jövő fűtési rendszere\" című pályázataival díszítették. A pályázatokra a helyszínen lehetett szavazni, az eredményhirdetésekre pedig 12 órakor került sor.

Az Agórába látogató gyerekeket, gyerekcsoportokat „Erdei kalandok\" címmel, fákkal, erdőkkel kapcsolatos játékra hívták a KEFAG Zrt. szakembereivel együtt. Az apróságok az Ifjúsági Otthon vezetésével kézműves foglalkozásokon vehettek részt. Bemutatókat is tartottak a gyerekeknek: a Planetárium segítségével interaktív csillagászati játszóházba mehettek és egy új sportágat is megismerhettek a Sport Poha-Rak világverseny kecskeméti résztvevőivel.

A gyerekprogramokkal egy időben a Hírös Agórában szakmai fórumot rendeztek lakóházak közös képviselőinek, szakmai szervezeteknek, fogyasztóknak „Okos megoldások a kecskeméti közszolgáltatásban\" címmel. 

A mottó az volt, hogy az „okos telefon\", az „okos tévé\" után itt az „okos város\", és az „okos közszolgáltatás\" is.

Mint a konferencián elhangzott „okos város\" alatt leginkább egy olyan rendszert kell elképzelni, amely a folyamatosan begyűjtött adatok alapján automatikusan és dinamikusan kezeli a közüzemi szolgáltatásokat, irányítja a közlekedést, és segíti az élet egyéb területeit. 

Az „okos mérés\" és az intelligens energetikai rendszerek egyszerre támogatják a fogyasztói energiatudatosság erősödését, valamint az energiatámogatás és a rezsiköltségek további csökkentését, amelyeknek kulcsszerepe lehet az Európai Unió 2014-től hatályba lépett új energiahatékonysági célkitűzéseinek teljesítésében. 

Az „okos mérőeszközök\" segítségével egyszerűsödik a fogyasztásmérők kiolvasása, kontrollálhatóbbá válik az energiafelhasználás és a - tényadatokon alapuló fogyasztás alapján - kiállított számlák, amely a fogyasztók elégedettségét is javíthatja. 

Végül, de nem utolsó sorban az „okos technológia\" segítségével a fogyasztók magatartása ösztönözhetővé válik az ésszerűbb energiafogyasztásra.

Horváth Attila, a TERMOSTAR Kft. ügyvezető igazgatója köszöntő beszédében hangsúlyozta: „Tekintettel arra, hogy a közeljövőben jelentős összegű és támogatási intenzitású EU pályázatok jelennek meg az energetika területén, fontos, hogy a lakosság, az Önkormányzat és a Szolgáltatók minél nagyobb hatékonysággal vegyenek részt benne. Erre a lehetőségre kívánjuk felhívni a figyelmet a „Lépj zöldet\" szlogennel. Tudjuk, hogy nem elég lépni, az irány és a sebesség is fontos. Ezért jött létre a négyoldalú együttműködés a Kecskeméti Társasházközösségek Érdekvédelmi Egyesülete, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. és a TERMOSTAR között. Ezért rendezzük meg ezt a szakmai fórumot is, hogy az okos megoldásokra felhívjuk a figyelmet.\"

A TERMOSTAR Kft. életében is megjelent az „okos rendszer.\"

Az „okos megoldásokat\" a „LORDOK Társasház\" 2015-ben megvalósult példáján keresztül mutatták be, mely mintaként szolgálhat a lakóközösségek jövőben tervezett korszerűsítési programjaihoz.

A fórumon - melynek résztvevőit Gaál József, Kecskemét alpolgármestere köszöntötte - előadást tartottak a mintaprojekt résztvevői: a BÁCSVÍZ Zrt.,a Techem Kft. és a TERMOSTAR Kft. vezetői, valamint a „LORDOK Társasház\" közös képviselője. A Kecskeméti Városfejlesztő Kft. munkatársa pedig - Kecskemét jövőjét tekintve - további „okos megoldásokról\" tájékoztatta a résztvevőket.

Kövessen minket a Facebookon is!