Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. április 18. 15:36

Felavatták az AOMORI parkot Kecskeméten

Képgaléria
Felavatták az AOMORI parkot Kecskeméten
Aomori 1994 óta partnervárosunk. Aomori és Kecskemét kapcsolata különösen a kultúra és az oktatás terén volt korábban jelentős, az együttműködést az általános iskolák közötti képek és kézműves alkotások rendszeres cseréje, tanárok és művészek cserelátogatásai fémjelezték. A kötelék fenntartásában fontos szerepet játszottak az 1994 óta Kecskeméten működő Kecskemét-Aomori Baráti Kör és a japán Aomori Tartományi Magyar Baráti Társaság. 2002-től a Baráti Kör több alkalommal sikeres Japán Napot szervezett Kecskeméten. 2010 júliusában Kecskeméten járt Aomori televíziójának forgatócsoportja, városuk számára készítettek Kecskemétről kisfilmet.(Fotók:Mátyus István)

2015 februárjában Dzsunicsi Koszuge, most Kecskemétre érkező japán nagykövet megnyitotta az Aomoribeli diákok fametszeteinek kiállítását az Arany János Általános Iskolában, majd ezt követően japán fotókiállítást nyitott meg a Cifrapalotában és részt vett a Kecskemét-Aomori Baráti Kör létrejöttének 20 éves jubileumára szervezett templomi koncerten. A Városházán előzetesen Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester fogadta őt.

 

2012 áprilisában, a Sakura ünnep idején a japán nép iránti tiszteletünk kifejezése jeléül 35 cseresznyefát ültettünk a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola elé. A programot a Kecskeméti Szent László Lions Club kezdeményezte és szervezte, míg Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Kecskemét-Aomori Baráti Kör is támogatásáról biztosította. A cseresznyefa-ültetésen őexcellenciája Ito Tetsuo, Japán akkori magyarországi nagykövete is részt vett.

2015 novemberében városunk közgyűlése döntött arról, hogy a cseresznyefák által övezett park Kecskemét partnervárosáról, Aomoriról kapja a nevét.

A mostani ünnepségen egy Aomori Park feliratú szikladarab került leleplezésre, amely Aomori Hakkoda hegyére hivatott utalni. Későbbiekben felkerül rá egy magyarázó felirat a két város partnerkapcsolatára utalva. Az ünnepségre a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai énekes, és mazsorettes műsorral készültek. A parkot Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Koszuge Dzsunicsi,Japán magyarországi nagykövete avatta fel. A most virágzó japán cseresznyefákat szimbolizálva rózsaszín lufikat engedtek el az iskola diákjai és a megjelent vendégek. A park nevét viselő kő mögé egy újabb virágzó cseresznyefát is ültetett Koszuge Dzsunicsi,Japán magyarországi nagykövete, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, és Király József önkormányzati képviselő, a Kecskeméti Szent László Lions Club elnöke.

Az ünnepségen Aomori polgármestere Hiroshi Shikanai levelét is felolvasták, aki sajnos nem tudott jelen lenni az avatáson:

Ünnepi üzenet az Aomori Park Névadó Ünnepségére

Mindenekelőtt szeretném kifejezni legmélyebb hálámat, az Aomori Park Névadó Ünnepségére szóló meghívásukért. Őszintén sajnálom, amiért nem tudjuk személyesen képviselni városunkat a mai eseményen, Kecskeméten.

Büszkeséggel és örömmel tölt el bennünket, hogy ez a park Aomori nevét fogja viselni, méltó emléket állítva ezzel Aomori és Kecskemét, valamint Japán és Magyarország barátságának. Aomori 300 ezer lakosának nevében, kérem, fogadják szívből jövő köszönetemet.

Remélem, hogy amikor a 2012. áprilisában ültetett cseresznyefák virágba borulnak, lelki nyugalmat és csodás élményt nyújtanak a parkot látogató emberek számára. Nagy örömmel gondolok arra is, hogy amikor a parkban sétálnak és évszakonként változó látvány fogadja önöket, talán eszükbe jut Aomori városa is.

Szeretném megragadni az alkalmat, hogy kifejezzem nagyrabecsülésemet azoknak, akik a cseresznyefák elültetését és a park elnevezését lehetővé tették, és akik a városaink és országaink közti kölcsönös baráti kapcsolat fenntartásán dolgoznak. Külön köszönet illeti Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszonyt és Őexcellenciája Junichi Kosuge japán nagykövet urat. Köszöntöm mindazokat, akik a rendezvény szervezésében részt vettek, és megtisztelték jelenlétükkel a Névadó Ünnepséget.

Végül, hadd kívánjak Kecskemét városának további sikeres fejlődést, polgármester asszonynak és Kecskemét város lakosságának jó egészséget és sok örömet!

Aomori polgármestere

Hiroshi Shikanai

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház