Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. április 22. 23:08 | Szerző/forrás: keol.hu

Vízzel meghajtott ingaórát avattak a BÁCSVÍZ Zrt. irodaházában

Képgaléria
Vízzel meghajtott ingaórát avattak a BÁCSVÍZ Zrt. irodaházában
Hazánkban egyedülálló, vízzel meghajtott ingaóra mutatja mától az időt a BÁCSVÍZ Zrt. kecskeméti irodaházának ügyfélterébnen. A helyi ipartörténeti jelentőségű alkotás ünnepélyes átadását a Föld Napjára időzítették. A hírös városban méltán elismert Hanga István órásmester által megálmodott szerkezet művészi szimbóluma a víz és az idő folyamatosságban kifejeződő párhuzamának, egyúttal tiszteleg a hagyományos kézműves órásmesterség előtt is. (Fotók: Pap Anikó)

Hanga István évtizedekkel ezelőtt Rómában látott egy hasonló elven működő órát, mely már akkor felkeltette az érdeklődését. A sajátos megoldás lényege, hogy a felülről lefelé folyó víz mozgási energiája hajtja meg egy ingán keresztül az óra szerkezetét. Hanga mester az elképzelés megvalósításához partnerre talált Kurdi Viktorban, aki BÁCSVÍZ Zrt. elnök-vezérigazgatójaként nagy örömmel állt a projekt mellé. A maga módján a térség víziközmű szolgáltatója is igyekszik mindent megtenni a víz kiemelt szerepének hangsúlyozására, minden ötletet támogatnak, mely segíti az emberek felé közvetíteni ezt az üzenetet.

- Örülök annak, hogy éppen a Föld Napjára valósulhatott meg ez a projekt, melyben szimbólumként megjelenik a víz, a mérnöki tudomány és az a kézműves iparművészet is, amely nagyon fontos az életünkben. Hanga István ötlete nyomán másfél évvel ezelőtt kerestek meg minket a Hanga Kft. képviselői, hogy partnert keresnek egy vízzel meghajtott ingaóra elkészítéséhez. Mivel a BÁCSVÍZ Zrt. elkötelezett az innováció valamint a művészetek iránt is, felkaroltuk, és szponzoraink segítségével elkészíttettük ezt a szerkezetet, amelyet ügyfélszolgálatunk nyitvatartási idejében bárki megtekinthet, megcsodálhat - nyilatkozta Kurdi Viktor, a BÁCSVÍZ Zrt elnök vezérigazgatója.

A teljesen egyedi tervezésű és kivitelezésű szerkezetet Hanga Zsolt készítette el, aki - édesapja nyomdokain haladva - maga is a kézműves órásmesterség jeles képviselője. A közel 100 alkatrészből álló látható óraszerkezetű alkotás 1,85 méter magas és mintegy 70 kg-ot nyom, pontossága pedig hetente 1 percen belül van. A rozsdamentes acélból készült ingaórán percenként 1,8 liter víz folyik át, a meghajtáshoz szükséges vizet egy visszaforgató rendszer biztosítja.

A tervezéstől az elkészítésig legalább kétszáz munkaórára volt szükség ahhoz, hogy jelenlegi formájában láthassák az érdeklődők a szerkezetet. Nagyjából két hónapja kezdtem hozzá, volt, amikor éjszaka is dolgoztam rajta, sőt, még szabadságra is mentem, hogy időre elkészüljön az óra. A második már könnyebben menne, de ennél még voltak olyan dolgok, amelyeket először még jónak gondoltam, és amikor elkezdtem működtetni, akkor láttam, hogy ott lehetnek meghibásodási lehetőségek. Ezeket a problémákat megoldottam, úgyhogy most tökéletesnek gondolom a szerkezetet - jelentette ki Hanga Zsolt.

Az avató ünnepséget Mizsei Molli, a kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola 4. osztályos diákjának éneke színesítette. Ezt követően köszöntőt mondott Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere is, aki hangsúlyozta: a BÁCSVÍZ Zrt. nemcsak Kecskemét, hanem a régió sikeres közszolgáltatója is.

- Az elmúlt, viharos időszak nemhogy megtépázta volna a cég erejét, hanem tovább erősödött a társaság. Városunk vállalkozásinak összefogása egyébként nemcsak a ma felavatott óra esetében mutatkozik meg, hanem Kecskemét életének számos területén is. Településünk számára az is rendkívül fontos, hogy vigyázzunk hagyományainkra, értékeinkre is. Ebben a szellemben tevékenykedik a Hanga órás család, ahol apáról fiúra szállt a tudás, a mesterség szeretete. Hanga Zsolt ezúttal egy újszerű, egyedi tervezésű kézműves remekművet készített, és ez is helyi sajátosság: mi, kecskemétiek mindig igyekszünk újszerű és előremutató ötletekkel, tettekkel előállni - mondta egyebek mellett Szemereyné Pataki Klaudia.

Az ünnepsége elhangzott: a vízzel hajtott ingaóra a társadalmi felelősségvállalásában megfogalmazott értékeket ötvözi: az emberi tudás és a víz, mint természeti erő együttműködése jelenik meg ebben a művészi kivitelezésű szerkezetben. A cég partnerei, akik ugyancsak magukénak vallják ezeket az értékeket, készségesen csatlakoztak a projekt támogatásához, amely így 25 vállalkozás összefogásával valósulhatott meg.

A BÁCSVÍZ Zrt. ügyfélszolgálatának előterében az ingaóra mellett elhelyezett emléktábla örökíti meg az alkotók és a szponzorok nevét, akik 2016-ban ezzel a különleges alkotással ünnepelték a Föld Napját.

Támogatók: Agiosz Oktatási Központ, Bácsépítő Kft., Bi-Tech Kft., Care All Kft., Csuvár Mérnöki Iroda, Design-Ker Kft., Duna Aszfalt Kft., Filo-Styl Kft., Generál Centrál Kft., Geo-Mega Alfa Kft., Hírös Mester Kft., Hovány Kft., HW Stúdió Kft., Intalion Rendszerintegrátor Kft., Jankovics és Jankovics Kft., KEFAG Zrt., KEK Kft., Mik-San Kft., OTP Bank Nyrt., SB-Controls Kft., S&T Kft., Szerelvénybolt Kft., Tesbu-99 Kft., Via Dekor Kft.

(szöveg. hiros.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!