Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. május 3. 19:17 | Szerző/forrás: keol.hu

Tolókocsival közlekedő agresszív alkoholista hajléktalan miatt háborognak a Rendőrfaluban

Képgaléria
Tolókocsival közlekedő agresszív alkoholista hajléktalan miatt háborognak a Rendőrfaluban
Lakossági fórumot szervezett a Rendőrfaluban Lévai Jánosné önkormányzati képviselő hétfő este. A fórumon megjelentek kiemelt problémaként vetették fel a közbiztonság-érzetüket negatívan befolyásoló, viszonylag jelentős számú ittas hajléktalan jelenlétét a térségben. Közülük is sokszor esett szó egy rokkant kocsival közlekedő agresszív alkoholista hajléktalanról, akivel szemben - mint kiderült - a hatóságok tehetetlenek.

A fórumra Lévainé meghívta önkormányzati képviselő „kollégáját", Sipos László tanácsnokot, valamint a városháza, a rendőrség és a Máltai Szeretetszolgálat munkatársait. Azért, hogy legyen, akik közvetlenül választ tudjon adni a felvetett problémákra.

Elsőként a máltaisok jutottak ilyenformán szóhoz. Akiknek a megjelentek a szemükre vetették, hogy őt éve, amikor a Máltai Szeretetszolgálat Komplex Hajléktalanellátó és rehabilitációs Központja a Rendőrfaluba telepedett - úgymond - „nem erről volt szó".

Ma ugyanis azt tapasztalják az itt lakók, hogy ittas hajléktalanok vertek tanyát, meghúzódnak a bokrokban, ahol hálózsákban alszanak és randalíroznak a térség néhány közterületén. Akikkel szemben nem lépnek fel a hajléktalanellátók, legfeljebb csak a rendőrök. A randalírozás miatt sokszor éjszaka sem tudnak aludni, piheni a rendőrfalusi családok, és tartanak is az agresszív alkoholistáktól.

A már említett agresszív kerekes székes, akinek erős kötődése van a Rendőrfaluhoz - hangzott el a fórumon - például nyugdíjfizetést követően egy hétig teljes delíriumban rodeózik a településrész utcáin, és fenyegeti az itt lakókat. 

A Máltai Szeretetszolgálat képviselői viszont a fórumon arra bíztatták a megjelenteket, hogy telefon azonnal jelezzék nekik az ilyen eseteket. Hozzátették: 157 ellátottjuk van és ebből „mindössze" héttel vannak gondok. Mire az egyik hozzászóló azzal érvelt: ő jelezte, de semmit nem tettek a probléma megszüntetése érdekében. Lévai Jánosné ennek ellenére azt javasolta, hogy a hajléktalanszálló bejáratán jól látható helyen legyenek feltüntetve azok a máltais telefonszámok, ahonnan segítséget kérhetnek az agresszív, alkoholista hajléktalanokkal szemben a rendőrfalusi polgárok. 

- Sajnos minden társadalomnak sajátossága, hogy vannak olyan emberek, akikkel nehéz együtt élni - csillapította a panaszkodókat Sipos László tanácsnok. Véleménye szerint próbáljunk meg toleránsabbnak lenni, elfogadni őket. Példaként állította körzetét, Alsószéktót, ahol kifejezetten jó kapcsolatot alakítottak ki az ott élő romákkal.

Volt olyan hozzászóló, aki nagyobb rendőri és polgárőri jelenlétet kért a Rendőrfaluba. Egy felszólaló polgárőr ennek kapcsán szóvá tette, hogy évekre visszamenőleg nem emlékszik olyan esetre, amikor rendőrrel járőrözhettek volna itt a polgárőrök. Pedig ennek lenne visszatartó ereje. 

A rendőrség képviselője elismerte, hogy nagyon sok jelzést kapnak hajléktalanokkal kapcsolatban, és nagy gondot jelent ennek a problémának a kezelése a számukra. „Mi azonban csak a törvény eszközeivel dolgozhatunk! Jogesetnek kell történnie, hogy felléphessünk" - mondta. Elismerte ugyanakkor, hogy a nagyobb rendőri jelenlétnek bűnelkövető-visszatartó hatása van.

Állítása szerint a hajléktalanok mozgását figyelemmel tudják kísérni a városban. Mire kiderült: Rendőrfaluban nincs is ilyen kamera. Azt pedig már a tudósító teszi hozzá, hogy nyilván azt is figyelemmel tudják kísérni a rendőrségen, a monitorokon, hogy hajléktalanok koldulnak, „szlalomoznak" például alkalmanként a Katona Gimnázium előtt az úttesten. Biztos jó látni ezt a monitoron, azonban nem annyira örülnek ennek a ténynek azok a járművezetők, akiktől pénzt kunyerálnak a piros lámpánál. 

A hajléktalanok egyébként a fórum további részében is szóba kerültek, amikor a Halasi úti felüljáró alatti garázsokról beszélt az egyik hozzászóló. Állította, hogy némelyikbe, az elhagyottakba hajléktalanok költöztek, ami félelmet kelt benne, ha arra jár.

A következő hozzászóló viszont már a rendőrfalusi közlekedés egyik neuralgikus pontjára hívta fel a figyelmet. Mint elhangzott: a Szélmalomtól az Izsáki út irányába tartó délutáni csúcsforgalom olyan nagy, hogy sokszor a Halasi úttól a gokart pályáig tart a piros lámpánál várakozó gépkocsi sor. Ilyenkor előfordul, hogy 20 perc mire átjut a lámpánál valaki. 

A türelmetlenebbek viszont kitalálták a megoldást. Elkanyarodnak jobbra a Rendőrfalu felé, ahol nagy sebességgel hajtanak át, majd kijutva a Halasi útra balra kanyarodnak, a Brill Autóháznál lévő lámpánál megint jobbra és folytatják útjukat az Izsáki út felé.

Kövessen minket a Facebookon is!