Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. május 5. 13:01

Agrárium 2016

Agrárium 2016
Az agráriumban tevékenykedő gazdaságok helyzetének feltárása érdekében gazdaságszerkezeti összeírást hajt végre június 1-jetől Agrárium 2016 címmel a Központi Statisztikai Hivatal. Az összeírás célja, hogy a KSH nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, a gazdálkodók és az Európai Unió részére. Annak érdekében, hogy minél többen megismerhessék az adatfelvétel célját és folyamatát, sajtótájékoztatót a napokban Kecskeméten a KSH helyi székházában. Az eseményen részt vett dr. Laczka Éva, a KSH elnökhelyettese, Kocsis-Nagy Zsolt, a Szegedi Főosztály főosztályvezetője, Czeglédi Timea, a főosztály Bács-Kiskun megyei osztályvezetője és Tóth Péter, a KSH Vidékfejlesztési, Mezőgazdasági és Környezeti Statisztikai Főosztályának vezető szakértője.

Mint megtudtuk, az adatfelvétel két szakaszban történik elektronikus úton, május 15-29-e között van lehetőség a válaszadásra egy online felületen, majd ezután a kérdőíveket összeírók közreműködésével lehet kitölteni június 1. és július 15-e között. A felmérés az ország 1442 településének kijelölt mintakörzeteiben található mintegy 600 ezer címre terjed ki. A legtöbb körzet Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun megyében került kijelölésre.

- A KSH szeretné felhívni az Agrárium 2016 mezőgazdasági összeírásban érintettek figyelmét arra, hogy kiemelten ügyeljenek a pontos adatszolgáltatásra, hiszen a hazai és az uniós döntéshozók a keletkezett eredmények alapján tudnak olyan új támogatási formákról dönteni - vagy a meglévőket bővíteni -, amelyek a hazai gazdálkodók számára kedvezőek – mondta el Tóth Péter a KSH Vidékfejlesztési, mezőgazdasági és környezeti statisztikai főosztály vezető szakértője.

Az idei összeírásnak egyik újdonsága, hogy a kiemelt jelentőségű mezőgazdasági termelést végző egyéni gazdaságok kizárólag elektronikusan szolgáltathatnak adatot. Mintegy 50 ezer támogatásban részesülő, mintakörzetbe került egyéni gazdaságnak ugyancsak lehetősége lesz az adatszolgáltatás ezen formájára. Az elektronikus kérdőív csak ebben az időszakban érhető el a www.ksh.hu weboldalon.

A felmérés másik újdonsága, hogy „papírmentes”, azaz június 1. és július 15. között az összeírók elektronikus eszközökkel, tabletekkel, laptopokkal járják a körzeteikben számukra kijelölt gazdaságokat és így végzik az összeírást. 

Az adatfelvétel többek között kiterjed a használt földterületre, az állatállományra és a munkaerőre vonatkozó kérdésekre. 
A felmérés fontos eleme az úgynevezett gazdaságküszöb, mivel a küszöb alatti méretű földterület, illetve állatállomány nem minősül gazdaságnak, így ezekről a háztartásokról csak néhány alapinformáció kerül rögzítésre.

Az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, így az érintettek számára a válaszadás kötelező. Az adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, azokat csak összesítve publikálja. Az adatok közzététele szeptemberben várható, az állatállomány, illetve a föld- és vetésterületi adatok publikálásával. Az összeírás további előzetes adatai november közepén jelennek meg. A végleges adatokat tartalmazó adatsor 2017. II. negyedévében jelenik meg - számolt be a KSH.

Kövessen minket a Facebookon is!