Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. május 19. 22:17 | Szerző/forrás: keol.hu

Szamóca: Dicsértessék a gyümölcsök Királynője!!

Szamóca: Dicsértessék a gyümölcsök Királynője!!
Május 21-én, szombaton hetedik alkalommal rendezik meg Lajosmizsén a Szamócás Vásári Forgatagot. A központ ligetes parkjában a résztvevők együtt ünneplik meg a szamóca érését és hálát adnak a tavasz első gyümölcséért.

A Szamócás Vásári Forgatag az egész családot megmozgatja. A különböző szamócás finomságok mellett 38 féle népi játék, gólyalábasok, néptánc, lovaskocsikázás, íjászat, rovásírás, agyagozás, kézművesség színesíti a fesztivál programját.

A Forgatag jó híre már szinte a kezdetektől túlmutat a város határain. Az ország távoli pontjairól is érkeznek szamócaszerető emberek, valamint népi mesterségeket űző emberek és néptáncosok. A vendéglátásról a Kurjantó csárda gondoskodik, mely Budapesten a Mesterségek Ünnepén is az egyik fő vendéglátó volt.

Lajosmizsén nagy hagyománya van a szamócatermelésnek. A településen és környékén mintegy száz elhivatott termelő fáradozik azon egész évben, hogy a legfinomabb ízű szamóca kerüljön a piacra, a családok asztalára. Ők a szamóca valódi szerelmesei. Az ő igazi ünnepük a Szamócás Vásári Forgatag, melyet Gombkötő Gizella álmodott meg és valósított meg hét évvel ezelőtt. A tavaszt idéző, nyarat csalogató egész napos program évről-évre növekedő népszerűségét mutatja, hogy két éve a lajosmizsei önkormányzat is a fesztivál szervezője mögé állt.

A lajosmizsei szamóca jó híre már a fővárosba és a határon túl is elért, a kereslet egyre növekszik iránta. A nagybani piacok után egyre több üzletláncban kaphatók a városban termelt szamócák, sőt Lengyelországba is több kamionnal szállítanak belőle.

Kövessen minket a Facebookon is!