Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. május 23. 23:00 | Szerző/forrás: keol.hu

Dr. Salacz László: autóipari termelési centrummá válhat-e Magyarország?

Dr. Salacz László: autóipari termelési centrummá válhat-e Magyarország?
Dr. Salacz László (Fidesz), Kecskemét országgyűlési képviselője azt kérdezte hétfőn az interpellációk között az Országgyűlésben, hogy Magyarország a világ autóiparának egyik termelési centrumává válhat-e. Emlékeztetett arra, hogy a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kecskeméti gyára fontos hídfőállás a vállalat európai piaci jelenlétében.

Hozzátette: a múlt hónapban tették le a gyár új karosszériaüzemének alapkövét; a cég 2018-ig 185 milliárd forint fordít technológia-fejlesztésre és a termelőkapacitás kiterjesztésére.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciai államtitkára szerint 2015 kiemelkedő év volt a magyar külgazdaságban, soha korábban nem volt olyan magas az export összértéke és a külkereskedelmi aktívum, mint tavaly. Ebben jelentős szerepe volt a járműiparnak - jelezte.

Hozzátette: 2015-ben az ágazat termelési értéke 7,8 milliárd euróra nőtt, ami 17,6 százalékos emelkedés 2014-hez képest. Elmondta, hogy a Nemzeti Befektetési Ügynökség által kezelt, jelenleg tárgyalás alatt lévő 170 projektből 40 érinti az autóipart, ha azok megvalósulnak, akkor újabb nyolcezer munkahely jöhet létre.

A választ a kormánypárti politikus elfogadta.

(MTI)

Kövessen minket a Facebookon is!