Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. június 3. 23:00 | Szerző/forrás: keol.hu

Célt ért Szemereyné Quaestoros-levele: Módosulhat a kárrendezési törvény

Célt ért Szemereyné Quaestoros-levele: Módosulhat a kárrendezési törvény
A hozam definícióját pontosítaná a Quaestor és más brókercégek károsultjaira vonatkozó kárrendezési törvényhez pénteken benyújtott módosító javaslatában az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára. Mint ismert, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere is a törvény végrehajtásának felülvizsgálatát kérte néhány napja az igazságügyért felelős minisztertől.

Völner Pál mostani javaslata alapján a jövőben a hozam nem az értékpapírszámla-vezető által a kárrendezésre jogosultnak ténylegesen jóváírt kamat összege lenne, hanem a kamat összegéből a kárrendezésre jogosult által ténylegesen elért jövedelem. A hozam definíciójának módosítása azért vált szükségessé az indoklás szerint, mert az értékpapírszámlán ténylegesen jóváírt kamat bizonyos esetekben magasabb a befektető által elért jövedelemnél.

A Quaestor Értékpapír Zrt. által működtetett másodlagos piacon vett kötvényeknél a vételárban a befektető az időarányos kamatot is megfizette, tehát az értékpapírszámlán jóváírt kamat ebben az esetben nem tekinthető teljes összegében a befektetésen elért hozamnak, erre tekintettel szükséges a pontosítás - olvasható a javaslat indoklásában.

A javaslat szerint a pontosító rendelkezés a jogosultak számára kedvezőbb és egyértelműbb helyzetet teremt, ezért indokolt annak alkalmazása a már folyamatban lévő kárrendezésre is.

Mint korábban megírtuk: Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere néhány napja pontosan ezt kérte az igazságügyért felelős minisztertől. Levelet juttatott el Prof. Dr. Trócsányi Lászlónak, amelyben kérte, hogy a Quaestor-törvényben szereplő hozamlevonási szabályokat vizsgálják felül. Azért, hogy a kárrendezés során csak a tényleges hozam kerülhessen levonásra.

Az Országgyűlés tavaly december 15-én fogadta el a kárrendezés új feltételeit tartalmazó Kárrendezési törvényt. 

(A szerkesztő megjegyzése: egyelőre azonban nem lehet azt pontosan látni, hogy ez, vagyis a törvénymódosítás milyen hatással lesz a károsultak követelésére. Ezért jelen pillanatban csak egyet tehetnek: bizakodniuk kell.... Hátha! Mindamellett több mint elgondolkodtató, hogy immár harmadik változata is lehet a kárrendezési törvénynek. Ami nem feltétlen dicséri a törvényalkotók munkáját.)

(MTI / keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!