Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. június 7. 13:46

Múzeumok Éjszakája Kecskemét 2016. - Előre szólunk, nehéz lesz választani!

Képgaléria
Múzeumok Éjszakája Kecskemét 2016. - Előre szólunk, nehéz lesz választani!
Kecskemét 2016-ban országosan kiemelt helyszíne a Múzeumok Éjszakájának. A megtisztelő cím elnyerését a város részint kreativitásával, részint a vidék gyakran legmagasabb, legaktívabb látogatottságával érdemelte ki. Nem véletlen a hatalmas érdeklődés, a látogatók rajongása, hiszen az elmúlt évtizedben a helyi közgyűjtemények, művészeti műhelyek és a csatlakozó helyszínek egy izgalmas kecskeméti modellt építettek fel. A kezdeményezők, a főszereplők a hagyományos értelemben vett múzeumok voltak, de egy olyan lenyűgöző program-együttes kelt életre, ahol a kulturális, művészeti értékőrzés és értékteremtés minden egyes része szót kap. A mágikus este és éjszaka csábítására megmozdul az egész város. A szakemberek személyesen lépnek kontaktusba a nagyközönséggel, élő kapcsolatot alakítanak ki, titkokat árulnak el a múltból, terveket osztanak meg a készülő kiállításokról, kutatásokról. A cél már tizenegyedik alkalommal igazolódhat be: ez az a város, amelynek lakói joggal mondhatják el, kevés ennyi érdekességgel, különlegességgel csordultig teli hely található. Az idelátogatókat pedig arra kívánjuk a választékkal sarkalni, hogy még többször kell visszalátogatni, van mit felfedezni. Az érdeklődők ebben az évben is a több tucatnyi helyszínen megszámlálhatatlan programra készülődhetnek. Előre szólunk, nehéz lesz választani!

Ismét útra kel az igazi kuriózumként számon tartott „retro” buszflotta, különböző körjáratokkal közelíthetők meg a város távoli pontjai. A különleges járművek között veterán Ikarus buszokat, csuklós buszt, amerikai iskolabuszt fedezhetnek fel a régi járművek szerelmesei.

A hősök, felfedezők, újítók tematikája átszövi Kecskemét programjait. A város kulturális intézményei a Katona József Emlékév keretében a Múzeumok Éjszakáján nemcsak a híres drámaírót, a város szülöttének életét idézik fel, hanem meg is idézik hőseit. Bánk bán és Melinda alakja életre kel, a szemfüles vendégek találkozhatnak is velük. Az elmélyült kutatások eredményeivel ismerkedhetnek a levéltárban, a könyvtárban, a Katona Emlékházban, a Katona-túra résztvevői a város emlékhelyeit látogathatják meg szakértő vezetéssel. A Nemzetközi Kerámia Stúdió udvarán „Az idei sláger, a Bánk bán!".  Karinthy Frigyes és Katona József művei alapján szerkesztett játék szereplői a Kecskeméti Színjátszó Műhely tagjai. A Hírös Város Turisztikai Központban a Bánk bán előadás jelmezeit állítják ki, a Bozsó Gyűjteményben Katona-emléklapot nyomtathatnak egy különleges 19. századi Gutenberg nyomdagéppel. Katona korát még a gasztronómia sem engedi feledésbe merülni. Évszázadok távlatában hősként, a hazaszeretet ikonikus megtestesítőjeként tisztelik a magyar huszár alakját, történetét a Cifrapalota kiállítása mutatja be. A Főtéren csodálhatják meg a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesületének bemutatóját:  „A huszárnak jól megy dolga...”., A Kecskemétfilm a magyar animáció hőseivel ismertet meg,  a 20-21. század szuperhőseit a Hírös Agóra rendezvényei vonultatják fel.

Kecskemét neve összeforrt a járműgyártás megújulásával, az újítók remekei a Kecskeméti Főiskola kiállításán szerepelnek, a csillagos éjszaka elszánt sorban állói a Mercedes-Benz Gyárba is bejuthatnak.

Kecskemét is kiállítja… jelmondat sugallja a közgyűjtemények program özönét. A klasszikus állandó és időszaki kiállítások mellett a Bozsó Gyűjteményben, a Cifrapalotában, a Leskowsky Hangszergyűjteményben, a Katona József Emlékházban, a Magyar Fotográfiai Múzeumban, a Magyar Naiv Művészek Kiállítóhelyén, a Népi Iparművészeti Gyűjteményben, az Orvos- és Gyógyszerésztörténeti Gyűjteményben, a Ráday Múzeumban, a Szórakaténusz Játékmúzeumban és Műhelyben interaktív foglalkozásokkal, előadásokkal várják a muzeológusok a törzsvendégeiket és az első éjszakás felfedezőket is.

Nyüzsgés, lüktetés, jókedv, családi programok, kézműves foglalkozások színesítik a késődélutántól éjfélig tartó kavalkádot minden korosztály érdeklődését magukkal ragadva. Kiállítótermek, kertek, udvarok, sokszor szokatlan helyszínek tárják ki kapuikat a kíváncsiskodók felé. Cserkész nyakkendők, görögkeleti ikonok, régi toronyóra szerkezetek, veterán automobilok, szoborkert, kecskeméti olimpiai relikviák, fotókiállítások, postatörténet, Michelangelo másolatok hívogatnak szemlélődésre. Tüzeskedő foglalkozás az ékszer-zománcok csapolása és a raku égetés, fantáziát kíván a nemez ékszerek készítése, türelmet a lúdtollal írás. Találékonyság szükségeltetik a főzzünk üstököst, a dédanyáink szépészete, a hangszerbabusgató program vagy az ördög fürdőkádjának megtalálásához és nem kevésbé annak a helynek a felleléséhez, ahol verssel is fizethet. Lesznek magyar harci játékok, Toldi próba, tűzzsonglőrök, ólomüveg készítés bemutatása, ötvös-történeti műhelytitkok felfedése, gombfocizás, rongylabda-, szuperkütyü és kincses doboz készítés, denevér origami. Túrára indulhatnak a Városháza ékes dísztermébe, a színházi kulisszák és a pálinkakészítés rejtelmeinek világába.

Az irodalom mellett a rokon múzsa sem hallgathat Kodály szülővárosában. A Kodály Intézet, a Református Templom, a Városháza hív kvalitásos zenei eseményekre.

A fáradt lábak egy-egy könnyedebb hangvételű koncerten, bábszínházi előadásokon, „egyéjszakás romkocsmákban” pihenhetnek meg.

A kiállításokra a belépés városszerte ingyenes. A „retro” buszokra egész éjszakára érvényes karszalag vásárolható. A felsorolhatatlanul gazdag, teljes programválaszték a nyomtatott kecskeméti műsorfüzeten kívül weblapon, facebookon és saját okostelefon alkalmazásokon keresztül is elérhető.

www.muzeumokejszakajakecskemet.hu, www.facebook.com/muzeumokejszakajakecskemet.hu

 

1.      Arborétum (Kefag Zrt.)

2.      Bozsó Gyűjtemény

3.      Cifrapalota (Katona József Múzeum Cifrapalota Kiállítóhelye)

4.      Ciróka Bábszínház

5.      Cserkészcsapat (121. Dr. Vetéssy Géza cserkészcsapat)

6.      Görögkeleti templom és Ikon Múzeum

7.      Hanga Óragyűjtemény

8.      Hardwire Design Line Kft.

9.      Hírös Agóra Kulturális Központ

10.  Hírös Agóra Ifjúsági Otthon

11.  Hírös Agóra Hetényegyházi Közösségi Ház

12.  Hírös Város Turisztikai Központ

13.  Hírös Veterán Jármű Sportegyesület

14.  K-ARTS KÉSZ Művészeti Gyűjtemény

15.  Katona József Könyvtár (Bács-Kiskun Megyei)

16.  Katona József Színház

17.  Kecskemétfilm Kft.

18.  Kecskeméti Főiskola Csillagvizsgáló

19.  Kecskeméti Főiskola GAMF

20.  KKMM Forrás Kiadó, Nemzetközi Kerámia Stúdió

21.  KKMM Katona József Emlékház

22.  KKMM Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely

23.  KKMM Népi Iparművészeti Gyűjtemény

24.  Kereskedelmi és Iparkamara (Bács-Kiskun Megyei)

25.  Kodály Intézet (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem)

26.  Kondor Béla Művészeti Tagozat (KSZC Kandó Kálmán Szakközépiskola)

27.  Központi Statisztikai Hivatal Kecskeméti Osztálya

28.  Leskowszky Hangszergyűjtemény

29.  Levéltár (MNL Bács-Kiskun Megyei Levéltára)

30.  Magyar Fotográfiai Múzeum

31.  Magyar Naiv Művészek Gyűjteménye

32.  MEDINA Adománybolt

33.  Mercedes-Benz Gyár

34.  Orvostörténeti Gyűjtemény (Kecskeméti Katona József Múzeum Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjteménye)

35.  Plan (Gépész Holding – Plan Zrt. Fűtéstechnikai Szakáruház)

36.  Planetárium (Kecskeméti Planetárium)

37.  Porta Egyesület (Civil Napló) Barátok temploma udvara

38.  Posta (Kecskeméti 1. Nagy posta)

39.  Ráday Múzeum

40.  Református templom (Grádics kórus)

41.  Széchenyi István Iskola (KSZC Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakközépiskolája és Szakiskolája)

42.  Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

43.  Természet Háza (Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága Természet Háza)

44.  Tudomány és Technika Háza (Bács-Kiskun Megyei TIT)

45.  Városháza díszterme, Novum Kamarazenekar

46.  Városnéző busz (Bozsó Gyűjtemény)

47.  Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra

48.  Katona József Emlékév 2016

Műsorfüzet lapzárása után jelentkeztek:

49.  Műemlék Patika, Czollner tér

50.  Itt Vagyunk, Támogatunk Egyesület (volt Szigma Áruház, Rákóczi út)

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház