Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. június 10. 22:10 | Szerző/forrás: keol.hu

Pszichiátriai Napot tartottak Kecskeméten

Pszichiátriai Napot tartottak Kecskeméten
A régió pszichiátriai szakellátásában dolgozó orvosok és szakdolgozók június 10-én, pénteken a Bács-Kiskun Megyei Kórház Pszichiátriai Osztályának szervezésében gyűltek össze Kecskeméten

A szakmai nap aktualitását erősíti, hogy a legfrissebb adatok szerint, az országban a depressziós betegek mintegy 75 százaléka egyáltalán nem kerül felismerésre és kezelésre. Ugyanakkor a pszichiátriai zavarok a tartós munkaképesség csökkenés második leggyakoribb okai. A pszichiátriai ellátásban a humán erőforrások tekintetében mára kritikus helyzet alakult ki, holott az orvos-szakmák közül a pszichiátria humán erőforrás igénye az egyik legnagyobb. 

A szakmai nap kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatal szakorvosjelöltek és szakorvosok pályán és országunkban tartásának fontosságára és a szakdolgozói munka elismerésének megerősítésére a tapasztalt szakemberek részvételén és támogatásán keresztül. Elvi szinten, ma már nem megkérdőjelezhető, hogy a mentális ellátásba történt befektetés társadalmi szinten, többszörösen megtérül.

A szakmai rendezvény első témája, a szkizofrénia megelőző tüneteit, a korszerű diagnózis alkotás elemeit és a felépülés központú rehabilitációt, a Nappali Kórházas ellátás programjait vette számba, a Bács-Kiskun- Megyei Kórház szakorvosjelöltjei és szakdolgozói előadásában.

A következő program a Janssen Gyógyszergyár Szimpóziuma volt, melynek keretében dr. Herold Róbert, a Pécsi Orvostudományi Egyetem pszichiáter docense tartott előadást. Összegezte a szkizofréniával élők hosszú távú kezelési lehetőségeinek legidőszerűbb orvos szakirodalmi és tapasztalati eredményeit. 

A záró ülésen a betegjogok fontos kérdése, az addiktológiai betegellátás kecskeméti modellje került megbeszélésre szakdolgozói szemszögből. Zárásként Dabis Gábor szakápoló lélektől-lélekig ható fotográfiáiból láthattak egy összeállítást a résztvevők. A szakmai nap alkalmából jelen volt Dr. Svébis Mihály a Bács-Kiskun Megyei Kórház Főigazgatója és Pap-Szekeres Anita a Bács-Kiskun Megyei Kórház Ápolási Igazgatója, mindketten hangsúlyozták a rendezvény fontosságát és időszerűségét.

 A szervezők bíznak abban, hogy jövőre, sorrendben az ötödik, immár hagyományként jelenlévő szakmai rendezvényen ismét megoszthatják egymással tapasztalataikat és új ismeretekkel gazdagodhatnak.

 

Kövessen minket a Facebookon is!